Potrivit fermierilor din zona Rupea, în piețele din Brașov, un kilogram de carne de miel se va vinde cu 50 până la 55 de lei kilogramul, chiar dacă aceștia țin la preț și spun că este posibil să fie și 60 de lei kilogramul, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Brașov.
„S-a scumpit mielul, totul s-a scumpit. Anul ăsta s-a scumpit și la viu, că viu merge 25 de lei, iar la cel tăiat cerem 60 de lei. Mai negociem cu clienții. Avem miei de la 7 până la 15 kilograme, carcasă”, spune unul dintre fermieri.
Crescătorii de ovine susțin că în cea mai mare parte, prețul este stabilit în funcție de tariful cu care se vinde carnea la export, dar și de cererea din țara noastră în preajma sărbătorilor pascale.
În plus, mulți consumatori s-au reorientat către carnea de pasăre pentru masa de Paște.
Președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Ecvine Braşov, Petru Gonțea, a spus: „Depinde de puterea de cumpărare. Cererea și oferta reglează. Acum vreo 10 ani, în România se consumau cam 5 milioane de miei la sărbătorile pascale. Acum, din an în an, s-a diminuat consumul din cauza scăderii puterii de cumpărare. Oamenii, mai ales cei în vârstă, s-au orientat spre o formulă de pasăre, altă carne mai ieftină”.
Cumpărătorii spun că dacă prețul va fi mare nu vor renunța la carnea de miel, dar vor cumpăra mai puțină.
Pe lângă tariful crescut la carnea de miel, și prețurile la legume, zarzavaturi și fructe sunt ușor mai mari. În aceste condiții, masa de Paște de anul acesta va fi mai scumpă.