Ce este, mai exact, produsul din bucătăria anglo-saxonă numit buttermilk? Poate fi o alegere ideală pentru cei care vor să slăbească sănătos, sprijină sănătatea intestinelor, reglează tensiunea și ajută sistemul osos

Beneficiile laptelui batut Sursa foto: Pexels

Buttermilk este un produs tradițional din gastronomia anglo-saxonă care rezultă din procesul de producție al untului, fiind partea care rămâne după ce din smântână se separă grăsimea. De facto, este un fel de zer mai dens și are gust ușor acrișor. Seamănă întrucâtva cu laptele bătut dar este mai diluat și nu de mult timp a început să fie disponibil și în România în rețelele de retail.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

De facto, dintr-un subprodus, la origine, a devenit un produs comercial apreciat, pentru că este mult mai dietetic decât laptele bătut. În afară de consumul în stare crudă, se folosește în mod tradițional pentru a da frăgezime produselor de patiserie.

Iată, potrivit listonic.com, câteva sfaturi despre cum trebuie păstrat, dar fiind că are în componența sa și fermenți și se poate altera ușor, dar și cum să alegi un produs de calitate și ce beneficii are el pentru sănătate.

Valori nutriționale pentru 100 g de buttermilk

  • Calorii – 62 kcal
  • Carbohidrați- 5 g
  • Fibre – 0 g
  • Zaharuri – 5 g
  • Indice glicemic – 14
  • Proteine – 3 g
  • Sodiu – 41 mg
  • Grăsimi totale – 1 g

“O jumătate de cană de buttermilk are un gram de grăsimi, în timp ce aceeași cantitate de smântână ușoară are 31 g de grăsimi”, potrivit lucrării Encyclopedia of Foods. A Guide to Healthy Nutrition.

Ce beneficii pentru sănătate are?

O porție de buttermilk poate susține sănătatea digestivă și starea generală de bine:

  • Este bogat în probiotice, care ajută la menținerea unei flore intestinale sănătoase.
  • Conține vitamine și minerale esențiale precum calciu, vitamina D și complexul B, esențiale pentru sănătatea oaselor și bunăstarea generală.
  • Are un conținut redus de grăsimi.
  • Ajută digestia, datorită conținutului de probiotice, și poate reduce simptomele intoleranței la lactoză.
  • Conține potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale.
  • Conține calciu, important pentru menținerea structurii oaselor.

Ce riscuri pentru sănătate poate aduce consumul de buttermilk

Având totuși în conțint lactoră, poate cauza balonare, gaze sau diaree la persoanele cu intoleranță la lactoză.

Totodată, unele formute comerciale pot avea un conținut mare de sodiu/sare, ceea ce poate contribui la hipertensiune și riscuri cardiovasculare.

În plus, poate provoca reacții alergice la cei cu alergii la lactate – mâncărimi, umflături, dificultăți de respirație). Și poate avea și un conținut caloric crescut dacă este consumat în cantități mari sau în preparate culinare mai elaborate și cu multe ingrediente.

Cum alegi un buttermilk de calitate

  • Alege un produs gros și omogen, cu miros ușor acrișor.
  • Ambalajul trebuie să fie intact și bine sigilat.
  • Evită un produs cu miros înțepător sau care prezintă separare vizibilă, care reprezintă semne de alterare.

Cum se păstrează laptele bătut

  • Se păstrează la frigider, bine închis.
  • Se consumă în una – două săptămâni de la deschidere, respectând data de expirare.
  • Nu lăsa recipientul cu lapte bătut să stea la temperatura camerei.
  • Se poate congela până la trei luni, dar textura se poate schimba.
  • Agită bine recipientul înainte de utilizare după congelare.
  • Poți congela laptele bătut în tăvi pentru cuburi de gheață, pentru a-l folosi mai târziu în rețete – deși textura se modifică, e perfect pentru gătit.

Ce poți face cu resturile de lapte bătut?

  •  Folosește-l la clătite, vafe, biscuiți, brioșe sau prăjituri – oferă frăgezime și aromă.
  •  Este un excelent lichid de marinare pentru carne, în special de pui.
  •  Ideal pentru dressinguri de salată sau salate de varză.
  •  Poți prepara înghețată sau sorbet din buttermilk, pe post de desert răcoritor.
  •  În aluaturi de pâine sau alte aluaturi dospite, adaugă gust și textură.
  •  Amestecă-l cu ierburi aromatice și condimente, pentru un sos rapid pentru legume sau crackers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *