Vara călduroasă din Marea Britanie aduce struguri mai aromați și viță de vie mai sănătoasă / 2025 a fost „cel mai bun an” pentru recoltare datorită vremii calde și constante

struguri foto: Freepik

Vara a fost benefică atât pentru sănătatea viței de vie, cât și pentru aroma strugurilor din Marea Britanie, notează BBC. Rob Greenow conduce podgoria Veenow din Telford, împreună cu soția sa Katie, din 2021, și a spus că vremea din acest an a ajutat la combaterea mucegaiului, care ar putea afecta sănătatea și producția viței de vie. Dar căldura a făcut și ca fructele „să fie mai aromate și mai intense”, lucru care, potrivit lui Greenow, se va „simți” atunci când vor produce vinul mai târziu în acest an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Pentru calitatea strugurilor, sănătatea viței și, în general, pentru cultivarea viei, aș spune că acesta a fost cel mai bun an pe care l-am avut”, a spus el.

Statistici celor de la Met Office arată că vara lui 2025 în Marea Britanie ar putea fi una dintre cele mai calde înregistrate vreodată. Organizația a calculat că temperatura medie în Regatul Unit, între 1 iunie și 17 august, a fost cu 1,6°C peste media pe termen lung.

Greenow a adăugat: „Uscăciunea și briza au ajutat la reducerea riscului de mucegai, ceea ce este un mare avantaj pentru îngrijirea strugurilor. În mai am avut mai multă expunere solară decât în tot anul trecut, care a fost doar noros și gri. Anul acesta, vițele chiar pot să ajungă în vârful spalierilor, iar rădăcinile sunt bine adâncite în sol.”

Avantaje și dezavantaje

Vorbind despre provocările cu care se confruntă alte ramuri ale agriculturii, Greenow a spus că este o problemă. Dacă la cultura viței de vie vremea caldă a ajutat, nu la toate ramurile agriculturii se poate spune la fel. „De vină este doar vremea tot mai variabilă pe care o vedem și cred că asta înseamnă că schimbările climatice își fac simțită prezența”, a spus el. „Vorbesc cu prieteni de-ai mei și ei au fie o producție foarte scăzută de iarbă, fie de grâu, și cred că iarna aceasta va fi grea pentru toată lumea, mai ales în industria zootehnică. Dar sunt și avantaje și dezavantaje – într-un an umed și ploios noi am avea probleme din cauza mucegaiului.  Așa e agricultura. Este mereu o provocare și este greu să fii fermier.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *