Alimente care îți pot provoca toxiinfecții alimentare, mai ales acum, vara / Iată cum te poți proteja, la următorul grătar, picnic sau petrecere cu mâncare adusă de invitați

Alimente ce pot produce toxiinfectii Sursa foto: Pexels

Vara este sezonul ideal pentru picnicuri și grătare. Dar, pe măsură ce temperatura crește, la fel crește și riscul toxiinfecțiilor alimentare. Asta pentru că bacteriile care te pot îmbolnăvi – cum ar fi E. coli, Salmonella și Listeria – se dezvoltă mai rapid la temperaturi ridicate, spune nutriționista Janet L. Buffer, manager al Institutului pentru Siguranța Alimentelor și Securitatea Nutrițională din cadrul Universității George Washington, citată de bhg.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Bacteriile se pot dubla în doar 20 de minute

Aceste bacterii se înmulțesc rapid la temperature între 4°C și 60°C, dublându-se în doar 20 de minute. Pentru a reduce riscul de toxiinfecție alimentară ar trebui să depozitezi alimentele perisabile în frigider în maximum două ore – sau chiar o oră, dacă afară sunt peste 32°C. Totuși, pentru că vara oamenii mănâncă mai des în aer liber, mâncarea rămâne expusă mai mult timp și apare riscul de toxiinfecții alimentare, spune Buffer.

Iată care sunt cele mai riscante alimente și ce măsuri de precauție poți lua pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare. Află care sunt cele mai frecvente alimente „vinovate” și trebuie să facă ca să le poți consuma în siguranță toată vara.

  1. Burgeri/Mici

Nimic nu e mai specific verii decât burgerii sau micii la grătar. Dar mulți oameni nu îi gătesc suficient, pentru a distruge bacteriile. Burgerii și micii trebuie să ajungă la 71°C; fripturile, la 63°C; iar puiul, la 74°C. Folosește un termometru alimentar, introdus în partea cea mai groasă a cărnii (nu te baza doar pe aspect).

„Chiar și burgerii care par bine făcuți pot să nu fi atins o temperatură sigură”, spune Buffer. Carnea tocată mai veche se poate oxida, ceea ce o face să pară maro, deși este insuficient gătită.

  1. Pui

Statisticile din SUA spun că din 25 de panchete de carne de pui, din supermarket, unul este susceptibil a fi contaminat cu Salmonella. Alte bacterii, cum ar fi Campylobacter, sunt chiar mai frecvente, spune Buffer.

Un pericol comun este contaminarea încrucișată – de exemplu, când puiul gătit este pus pe același platou folosit pentru carnea crudă. Sfaturi de siguranță:

  • Folosește platouri și ustensile diferite pentru carnea crudă și cea gătită.
  • Spală-te bine pe mâini după ce ai atins carnea crudă.
  • Decongelează corect carnea înainte de gătire (în frigider, nu pe blat).
  1. Salate și platouri cu fructe

Toată lumea știe că salatele cu maioneză trebuie ținute la rece, dar multe persoane lasă afară, timp de ore întregi, salate, fructe tăiate și legume crude.
„Odată ce tai sau lovești un fruct sau o legumă, acestea devin vulnerabile la bacterii”, spune Buffer.

Recomandări:

  • Pune toate alimentele perisabile pe gheață sau la frigider după maximum două ore (o oră dacă afară e foarte cald).
  • Asigură-te că frigiderul tău funcționează la o temperatură corectă, mai ales vara.
  1. Hot dog

Hot dog-ul este aliment pre-gătite, dar asta nu înseamnă că, automat, este un aliment sigur.
„Alimentele gata de consum, precum hot dog, pot fi contaminate cu Listeria în timpul procesării”, spune Buffer.

Ce să faci:

  • Gătește-i până când sunt fierbinți (sau până când ating 60°C în interior).
  • Păstrează resturile la frigider doar una-două ore.
  • Dacă hot dog-ul a stat prea mult afară, aruncă-l. Unele bacterii (ca Staphylococcus) pot produce toxine care nu sunt distruse prin încălzire.
  1. Ouă umplute

Ouăle pot conține Salmonella atât pe coajă, cât și în interior. De aceea trebuie gătite până când gălbenușul este ferm, nu moale.

Sfat important: Nu pune ouăle umplute în același recipient în care ai păstrat ouăle crude.

  1. Pepene verde

Înainte să muști dintr-o felie de pepene, asigură-te că pepenele a fost spălat bine înainte de a fi tăiat. Pepenii cresc pe sol, ceea ce îi expune la murdărie, apă contaminată sau fecale de animale. Sunt și foarte manevrați, de la fermă până în piață sau supermarket.

Ce trebuie să faci:

  • Spală pepenele sub jet de apă rece.
  • Folosește o perie pentru fructe ca să cureți coaja de toată mizerie de pe ea, înainte de a tăia pepenele.
  • În acest fel, nu vei transfera bacteriile de pe coajă în miez.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *