Mâncați două ouă la micul dejun, în fiecare zi? Iată cât de sănătos este / Explicația unui medic cardiolog

Nu ouăle sunt dăunătoare sănătății, ci grăsimile saturate FOTO: Dreamstime/ Woldee

Consumul de ouă la micul dejun este unul dintre subiectele care stârnesc cele mai multe controverse în rândul specialiștilor în sănătatea cardiovasculară. În timp ce unele alimente sunt ușor de catalogat ca fiind benefice pentru inimă — ovăzul, somonul sau salatele — și altele sunt considerate mai puțin sănătoase — pui prăjit, burgeri sau cartofi prăjiți — ouăle generează mereu întrebări: sprijină ele sănătatea inimii sau nu?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

American Heart Association (AHA) a emis o recomandare clară: un ou pe zi este cantitatea optimă pentru sănătatea cardiovasculară. Aceasta se bazează pe un studiu științific care a analizat peste 500.000 de adulți și a constatat că persoanele care consumau un ou pe zi aveau un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular cerebral, conform publicației Parade.

Chiar dacă aveți obiceiul de a mânca două ouă la micul dejun în majoritatea zilelor, aceasta este în continuare considerată o cantitate moderată. Un alt studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a arătat că participanții care consumau cel puțin 12 ouă pe săptămână timp de trei luni nu au înregistrat o creștere a riscului de boli cardiovasculare.

„Ouăle sunt o alegere excelentă pentru că furnizează proteine de înaltă calitate, iar gălbenușul și albușul oferă o varietate de vitamine”, spune Dr. Mohamed Dahodwala, cardiolog la Saint Anthony Hospital din Chicago și profesor asociat la Western Atlantic University School of Medicine. Totuși, recomandarea sa ca specialist este conformă cu cea a AHA: să se limiteze la un ou pe zi. Consumul a mai mult de un ou pe zi poate crește nivelul colesterolului LDL, explică el.

Dr. Sergiu Darabant, cardiolog la Miami Cardiac & Vascular Institute, afirmă și el că ouăle sunt benefice pentru inimă dacă sunt consumate cu moderație, definită ca un ou pe zi. „Consumul unui ou pe zi oferă proteine de înaltă calitate, acizi grași esențiali și micronutrienți și nu este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare în populația generală. Unele studii sugerează chiar o reducere modestă a riscului de boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral prin consum moderat de ouă”, spune el.

Excepții de la regulă

Deși ghidul general recomandă un ou pe zi pentru sănătatea optimă, ambii cardiologi subliniază că există excepții. Dr. Darabant atrage atenția că persoanele cu colesterol ridicat trebuie să fie mai prudente în privința consumului de ouă.

„Nu recomand creșterea aportului actual de colesterol din dietă, deoarece un consum mai mare de ouă poate contribui la excesul de colesterol, mai ales dacă este combinat cu diete bogate în grăsimi saturate”, explică el. Dr. Dahodwala adaugă că nu este recomandat să consumi ouă cu brânză sau alături de alimente prăjite (precum cartofi prăjiți), dacă ai colesterolul mare.

Pe de altă parte, Dr. Dahodwala afirmă că adulții vârstnici care se confruntă cu pierdere de greutate nesănătoasă pot beneficia de mai mult de un ou pe zi, deoarece au nevoie de proteine suplimentare.

Sportivii pot fi și ei un grup care să consume mai mult de un ou pe zi, dar ideal este să consulte un dietetician sportiv pentru recomandări personalizate. Dr. Darabant subliniază că cei care trebuie să fie cel mai atenți la consumul de ouă sunt pacienții cu boli cardiovasculare, diabet de tip 2 sau hiperlipidemie. În aceste cazuri, respectarea recomandării AHA de un ou pe zi este esențială. Totuși, dacă dieta este săracă în grăsimi saturate, consumul a două ouă la micul dejun câteva zile pe săptămână este în general considerat sigur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *