Mai sunt morcovii crăpați siguri pentru consum? / Nutriționist: „Aceste fisuri pot permite pătrunderea mai ușoară a bacteriilor sau fungilor”

Morcovii crapati se mai pot consuma? Sursa foto: Pexels

Fie că sunt tăiați sub formă de bețișoare și înmuiați în hummus, copți perfect sau dați pe răzătoare pentru un delicios tort de morcovi, morcovii sunt printre cele mai populare legume – și, pe deasupra, sunt extrem de bogați în nutrienți, potrivit bhg.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Beneficiile pe care le aduc morcovii pentru sănătate

„Morcovii sunt bogați într-o varietate largă de nutrienți, însă trei predomină: betacarotenul, fibrele și potasiul. Betacarotenul este un antioxidant (se transformă în vitamina A) și este important pentru sănătatea ochilor, susținerea imunității, gestionarea colesterolului și sănătatea pielii. Fibrele ajută la reglarea glicemiei, oferă sațietate și susțin sănătatea intestinelor. Potasiul este esențial pentru controlul tensiunii arteriale și echilibrul hidric. În ansamblu, morcovii sunt o legumă accesibilă, versatilă, nutritivă și ușor de găsit!”, explică nutriționista Crystal Higgins.

De ce unii morcovi se crapă?

Te întrebi de ce unii morcovi se crapă? Higgins explică faptul că aceste crăpături – cunoscute și ca „fisuri de creștere” – apar de obicei după o perioadă de secetă urmată de ploi abundente sau udare excesivă. „Când există un dezechilibru în nivelul de umiditate, urmat de o absorbție rapidă de apă, morcovul se umflă mai repede decât poate pielea lui să se întindă, ceea ce duce la crăpături verticale”, spune ea.

Morcovii crăpați sunt siguri pentru consum?

Dacă observi că unii dintre morcovii tăi sunt crăpați, nu e cazul să te alarmezi. Higgins spune că aceștia sunt, în general, siguri pentru consum, atâta timp cât crăpăturile nu sunt lipicioase, întunecate sau mucegăite. „Crăpăturile sunt o problemă estetică și nu afectează calitatea sau valoarea nutritivă. Totuși, aceste fisuri pot permite pătrunderea mai ușoară a bacteriilor sau fungilor, așa că este bine să îndepărtezi orice zonă profund crăpată sau decolorată înainte de consum”, explică ea.

Deși nu este întotdeauna necesar să cureți morcovii de coajă, este important să îndepărtezi orice parte crăpată sau decolorată. Odată ce zona crăpată a fost îndepărtată, Higgins spune că morcovii pot fi consumați în continuare cruzi, gătiți sau adăugați în supe, stir-fry-uri și smoothie-uri.

Cum să păstrezi corect morcovii

Deși frunzele morcovului sunt sigure pentru consum și delicioase sub formă de pesto, este bine să le îndepărtezi înainte de depozitare, pentru a preveni pierderea de umiditate. „Morcovii devin moi și cauciucați dacă sunt lăsați cu frunzele pe ei”, spune Higgins. Ea recomandă păstrarea morcovilor întregi, necurățați, în sertarul pentru legume al frigiderului, ideal într-un recipient închis sau într-o pungă pentru produse proaspete. După ce sunt curățați sau tăiați, aceștia pot fi depozitați într-un recipient cu apă pentru a rămâne crocanți – asigură-te doar că schimbi apa la câteva zile.

Semne de alterare a morcovilor

Deși morcovii crăpați nu sunt neapărat nesiguri, există alte semne de alterare la care trebuie să fii atent. Higgins ne recomandă să evităm morcovii care prezintă următoarele semne clare că s-au stricat:

  • Sunt lipicioși sau alunecoși
  • Sunt moi, apoși sau zbârciți
  • Prezintă pete negre
  • Au mucegai
  • Miros acru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *