Amenzi de aproape 3 milioane de lei în industria alimentară, în luna iulie / Ce au găsit inspectorii ANSVSA

experiment de desalinizare a apei folosind painea uscata FOTO: Dreamstime/Skypixel

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au dat amenzi de peste 2,79 milioane de lei în industria agroalimentară, în urma controalelor efectuate, în luna iulie, la operatorii care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, băuturi răcoritoare şi alcoolice, precum şi alte produse alimentare, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

“În luna iulie 2025, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, au realizat 9.440 de controale în unităţi din industria agroalimentară. În urma acestora, au fost aplicate 147 de avertismente şi 298 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.792.400 de lei. Aceste acţiuni fac parte din Programul de supraveghere şi control al ANSVSA pentru anul 2025 şi au vizat următoarele aspecte esenţiale: întreţinerea şi igienizarea corectă a spaţiilor de manipulare a produselor alimentare; condiţiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime şi produselor finite; respectarea cerinţelor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor alimentare; cerinţele de trasabilitate, etichetare şi controlul dăunătorilor; implementarea corectă a procedurilor HACCP şi a programelor de autocontrol”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Instituţia precizează că sancţiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficienţele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranţa alimentelor.

Principalele neconformităţi identificate au fost în ceea ce priveşte respectarea regulilor de igienă (depozitare, spaţii, ustensile, utilaje, paviment, autocontrol, manipulare, protecţii insecte, acţiuni şi contract DDD, materiale curăţenie, mucegai, substanţe dezinfectante, prezenţă insecte) sau legate de produse (etichetare, ambalare, modificări organoleptice, buletine de analiză). De asemenea, au fost constatate nereguli cu privire la documente şi trasabilitate şi neconformităţi privind personalul (stare sănătate neatestată, fişe aptitudini, echipament protecţie).

În cadrul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile şi instrucţiunile din Programul de supraveghere şi control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare şi respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanţii şi alte substanţe interzise, precizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *