Expresia „mâncarea este medicament” nu este întotdeauna corectă. A avea grijă de sănătatea ta presupune, adesea, o abordare complexă – de la vizite regulate la medic, la exerciții fizice și medicamente prescrise. Profesioniștii din domeniul medical, din diverse specializări, recomandă de asemenea o dietă echilibrată și nutritivă pentru menținerea sănătății generale. Dar uneori, potrivit delish.com, chiar și alimentele tale preferate pot face mai mult rău decât bine.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Alimentele pe care le consumăm sunt pline de nutrienți care influențează organismul în moduri diferite. Când iei medicamente și consumi anumite alimente, acestea pot interacționa negativ, afectând eficiența tratamentului sau provocând efecte secundare neplăcute. Iar unele dintre cele mai frecvente ingrediente care provoacă astfel de reacții se pot afla deja în bucătăria ta.
Grapefrutul poate crește concentrația anumitor medicamente în sânge
Dacă iei medicamente prescrise de medic, poate fi necesar să renunți la cocktailuri ce conțin acest fruct. Grapefrutul și sucul său sunt ingrediente comune care interacționează cu o gamă largă de medicamente.
„Grapefruitul inhibă enzima CYP3A4 din ficat și intestin, care metabolizează multe medicamente. Acest lucru poate duce la o concentrație mai mare a medicamentului în sânge”, spune dr. Franklyn-Miller, medic specialist în medicină sportivă și a exercițiului fizic.
Fără această enzimă, medicamentele se acumulează în sânge, crescând riscul de efecte secundare. Interacțiunile cu grapefrutul afectează mai multe categorii de medicamente, inclusiv statinele, blocantele canalelor de calciu și imunosupresoarele.
Produsele lactate pot interacționa cu antibioticele
Calciul este esențial pentru sănătate, dar poate avea efecte nedorite dacă iei anumite antibiotice.
„Alimentele bogate în calciu, precum laptele, brânza și iaurtul, se pot lega de antibiotice precum tetraciclinele și fluorochinolonele (ex. ciprofloxacina), formând complexe insolubile care reduc absorbția medicamentului în intestin,” explică dr. Franklyn-Miller.
Același efect îl pot avea și alimentele îmbogățite cu calciu, cum sunt unele sucuri de portocale și tipuri de lapte vegetal (ex. lapte de migdale).
Legumele cu frunze verzi pot fi dăunătoare dacă iei medicamente anticoagulante
O regulă generală: cu cât frunza este mai închisă la culoare, cu atât conține mai mulți nutrienți. Printre aceștia, vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.
Totuși, dacă iei medicamente anticoagulante, vitamina K poate fi mai dăunătoare decât benefică.
„Alimente precum spanacul, kale și broccoli, bogate în vitamina K, pot contracara efectele anticoagulantelor precum warfarina, care acționează prin inhibarea factorilor de coagulare dependenți de vitamina K,” spune dr. Franklyn-Miller.
Alcoolul poate amplifica sau diminua efectul unor medicamente
Medicii avertizează adesea asupra riscurilor consumului excesiv de alcool, considerat un carcinogen. Dar, pe lângă efectele pe termen lung (cancer, afectarea organelor), alcoolul poate influența semnificativ și efectele medicamentelor pe termen scurt.
„Alcoolul poate amplifica sau diminua efectele unor medicamente. De exemplu, sporește efectul sedativ al benzodiazepinelor precum diazepamul și crește riscul de toxicitate hepatică atunci când este combinat cu paracetamol.” spune Franklyn-Miller.
Alcoolul accentuează și efectele sedative ale melatoninei, motiv pentru care medicul recomandă folosirea altor peptide naturale ca ajutoare pentru somn.
Alimentele maturate, afumate sau fermentate îți pot crește tensiunea și sunt interzise dacă iei medicamente pentru Parkinson
Tehnici tradiționale precum maturarea, afumarea sau fermentarea conduc la formarea aminoacidului tiramină. Tiramina se regăsește în cantități mari în brânzeturi maturate, sos de soia, varză murată, cârnați și diverse tipuri de alcool.
Este un produs secundar natural al acestor procese, dar interacționează cu anumite medicamente.
„Alimentele bogate în tiramină pot cauza creșteri periculoase ale tensiunii arteriale la pacienții care iau inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), folosiți pentru tratarea depresiei sau a bolii Parkinson,” explică Franklyn-Miller.
Discută cu medicul tău despre alimentele ce trebuie evitate pe durata tratamentului cu anumite medicamente
Aceasta nu este o listă completă de ingrediente și nu înlocuiește sfatul medicului tău. Când începi un nou tratament, este recomandat să consulți medicul sau farmacistul pentru a afla ce alimente trebuie evitate și cum să-ți adaptezi dieta. În funcție de medicament și planul tău individual de tratament, aceste ajustări pot include evitarea completă a unui aliment, reducerea consumului sau sincronizarea atentă a meselor cu administrarea tratamentului.
