Ulei comestibil obținut de spanioli dintr-o buruiană: Comisia Europeană a autorizat uleiul de migdale de pământ ca aliment nou / Acesta poate fi folosit în produse de panificație și sosuri pentru salate

Filip Constantin 31 iulie 1 comentarii 2339 vizualizări
Uleiul din migdale de pământ obținut în Spania a fost autorizat de Comisia Europeană ca aliment nou. foto @Tiger Nuts

Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piața comunitară a Uleiului de Cyperus esculentus ( migdale de pământ ), potrivit Regulamentului de punere în aplicare 1528/2025, publicat joi, 31 iulie, în Jurnalul European al Uniunii Europene.  

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cererea de autorizare ca aliment nou a uleiului de migdale de pământ a fost înaintată executivului european de compania Tigernuts traders, S.L, cu sediul în Valencia, Spania, în 29 octombrie 2020. 

Cyperus esculentus este o buruiană cu tuberculi, din familia rogozului, care crește pe terenurile arabile, în livezi și sere, potrivit publicației științifice Science Direct. În Statele Unite, planta aceasta invazivă a devenit o problemă serioasă în ultimii 60 de ani și a fost descrisă ca o „amenințare în zona culturilor de porumb”. În Europa Centrală, C. esculentus a apărut local ca buruiană în câmpurile cultivate din Austria, Germania, Ungaria și Elveția. Planta este însă și cultivată ca materie primă pentru produse finite: băuturi, ulei, etc.

Parcursul autorizării

Compania spaniolă a cerut ca uleiul să fie utilizat ca atare (pentru gătit sau pe post de condiment) și ca ingredient în mai multe categorii de produse alimentare destinate populației generale.

La 8 noiembrie 2022, Comisia Europeană a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară ( EFSA ) să efectueze o evaluare a uleiului de Cyperus esculentus (migdală de pământ) ca aliment nou.

EFSA a adoptat, la 30 octombrie 2024, un aviz științific referitor la siguranța acestui produs ca aliment nou.

În avizul său științific, EFSA a ajuns la concluzia că uleiul de Cyperus esculentus (migdală de pământ) este sigur pentru populația generală în condițiile de utilizare propuse. Prin urmare, avizul științific respectiv a oferit Comisiei Europene suficiente motive pentru a stabili că uleiul de Cyperus esculentus (migdală de pământ), atunci când este folosit în condițiile de utilizare propuse, îndeplinește condițiile pentru introducerea sa pe piață.

Condițiile în care poate fi utilizat 

Uleiul de migdale de pământ poate fi folosit ca atare sau în compoziția altor produse, după cum urmează:

produse pe bază de paste făinoase, 30 ml/100 g;

pâine și chifle                                , 30 ml/100 g;

gustări, altele decât chipsuri 

( biscuiți crocanți )                         , 30 ml/100 g;

sosuri pentru salate                        , 50 ml/100 g;

grăsimi                                           , 80 ml/100 g;

produse fine de panificație             , 30 ml /100 g;

produse pe bază de lapte                , 60 ml/100 g.

( Atunci când este utilizat în produse pe bază de lapte, uleiul de Cyperus esculentus (migdală de pământ) nu poate înlocui integral sau parțial niciun constituent al laptelui.)

Specificații

Noul aliment se obține prin pasteurizarea tuberculilor de Cyperus esculentus (migdală de pământ) urmată de un proces de presare la rece.

Compoziția acizilor grași:

Acid stearic 5-8 %; Acid oleic: 65-69 %; Acid linoleic: 9-12 %.

Caracteristici:

Aciditate: ≤ 2 %; Indice de peroxid: ≤ 20 meq/kg; Indice de saponificare: ≤ 189 mg KOH/g; p-anisidină: < 1. 

Metale grele:

Plumb: ≤ 0,1 mg/kg; Cadmiu: ≤ 0,1 mg/kg. 

Micotoxine:

Aflatoxine (sumă de B1, B2, G1, G2): < 4 μg/kg; Aflatoxină B1: < 1 μg/kg; Ochratoxină A: < 3 μg/kg. 

Cyperus esculentus în România

Banca de Resurse Genetice și Vegetale ( BRGV ) a anunțat anul trecut că a aclimatizat această plantă în premieră în România. Directorul BRGV, Costel Vânătoru, a declarat pentru Agerpres că migdalele de pământ pot fi consumate întocmai ca alunele de pământ, fiind chiar ”mai dulci și mai gustoase”. 

 

Comentarii

  1. Dpdv lipidic pare a avea compoziția uleiului de rapiță, deci mai buna un pic decât uleiul de măsline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *