Ziua Internațională a Cartofului, sărbătorită pentru prima oară în istorie / Ministrul francez al Agriculturii a participat la eveniment cu o floare de cartof la costum

cartof, Franta, Ziua Internationala a cartofului, export foto: lafranceagricol.fr/Astrid Marguet
  • Franța este cel mai mare exportator de cartofi, la nivel mondial, cu 3.000.000 de tone livrate, anual.

Cartoful a fost sărbătorit, joi, 30 mai, la nivel internațional, pentru prima oară în istorie. Ziua Internațională a Cartofului a fost proclamată în 23 decembrie, de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, data aleasă pentru celebrare fiind 30 mai.

Decizia a fost luată la cererea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură ( FAO ) și a Centrului Internațional la Cartofului. 

În Franța, Ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, a deschis programul primei zile internaționale a cartofului, alături de mulți producători din sector, după cum informează La France Agricole

„Sărbătorim unul dintre pilonii dietei noastre, al treilea cel mai consumat aliment din lume: cartoful”, a declarat ministrul Agriculturii și Suveranității Alimentare, cu ocazia unei întâlniri organizate cu fermierii, la sediul Ministerului Agriculturii, din Paris.

Cu o floare de cartof atașată la costum, ministrul Agriculturii a profitat de ocazie pentru a preciza că: „Două treimi din populația lumii consumă acest tubercul, cu propriile sale utilizări culinare”.

Descoperit în urmă cu 8.000 de ani în Peru, cartoful s-a răspândit pe tot globul și este astăzi cultivat în 159 de țări. „Franța este astăzi al doilea producător european și primul exportator mondial, cu 3 milioane de tone livrate în fiecare an”, a amintit Fesneau.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: lafranceagricol.fr/Astrid Marguet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *