Practic, vorbim de varză dulce călită în tigaie cu măsline, care poate reprezenta un fel în sine, dacă ținem post. Pe modelul prazului cu măsline, eventual cu niște mămăligă caldă alături. Dar dacă nu ținem strict la dieta de post/vegană, putem servi acest preparat alături de o friptură de pui la cuptor sau în tigaia grill, pește, omletă sau chiar ouă în (aceeași) tigaie.
Sau, foarte interesant, putem să aruncăm în tigaie peste ea și niște fileuri de hamsii, clătite, desărate dacă e cazul și tăiate bucăți mai mici. E totul gata în circa un sfert de oră.
Ingrediente pentru 4 porții de varză cu măsline
1 varză medie, circa 500-600 g
100 g măsline negreu sau kalamata
1 ceapă
sare, piper, ulei de măsline sau de floarea soarelui
opțional, ardei iute și o lingură de concentrat de roșii
supă limpede sau, în lipsă, apă
Procedeu
Prepararea acestei rețete cu varză cu măsline este extrem de simplă și rapidă. Se taie varza fâșii subțiri, ca pentru varza călită, și se gătește într-o tigaie mare cu puțin ulei. Înainte de a adăuga varza însă călim rapid ceapa tăiată mărunt.
Se țin ambele în tigaie sub capac la foc mic, completând cu puțin supă de legume sau apă.
După circa 10 minute, completăm adăugând măslinele, amestecăm și după alte 2 minute potrivim de sare și piper.
Opționa, putem adăuga și un strop de ardei iute sau pastă de roșii. Sau, după resurse, roșii proapete tăiate în bucăți.