UE achiziţionează 40 de milioane de vaccinuri împotriva gripei aviare pentru 15 ţări / Dozele sunt destinate angajaților din ferme și veterinarilor

ue, vaccinuri, ferme, veterinari Sursa foto: Pixabay/huntlh

Uniunea Europeană va semna marţi un contract pentru a asigura peste 40 de milioane de doze de vaccin preventiv contra gripei aviare pentru 15 ţări, primele livrări fiind destinate Finlandei, au anunţat luni oficialii de la Bruxelles, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Conform acordului, sunt asigurate până la 665.000 de doze de la producătorul de vaccinuri CSL Seqirus, cu opţiunea pentru încă 40 de milioane de vaccinuri, pentru o perioadă maximă de patru ani. Vaccinurile vor fi procurate în comun de Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene, 15 state din UE şi Spaţiul Economic European.

Dozele sunt destinate celor care sunt cel mai mult expuşi la virusul gripei aviare, cum ar fi angajaţii din ferme şi veterinarii. Statele Unite, Canada şi Marea Britanie sunt în proces de asigurare a dozelor de vaccin preventiv.

„În cazul gripei aviare, monitorizăm continuu şi în mod activ situaţia, iar marţi, cu statele membre UE, vom asigura accesul la peste 40 de milioane de doze de vaccin preventiv contra gripei aviare pentru a-i proteja pe cei mai expuşi. Livrările către ţările care au imediat nevoie sunt deja în desfăşurare”, a declarat pentru Reuters comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Aceste acţiuni vin după o răspândire explozivă a unei noi tulpini a virusului gripei aviare, care a apărut la finele lui 2020 şi a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice şi domestice şi care a început să infecteze şi numeroase specii de mamifere.

În martie, oficialii americani au anunţat prima descoperire a virusului gripei aviare H5N1 în rândul vacilor de lapte, fiind infectate zeci de turme din nouă state şi doi muncitori din industria lactatelor. Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente a estimat că 20% din producţia americană de lapte arată simptome de infecţie cu virusul gripei aviare, ceea ce sugerează că este posibilă o largă răspândire.

Expunerea umană la virus în operaţiunile de creştere a păsărilor şi producţie de lactate creşte riscul ca virusul să sufere mutaţii şi să dobândească capacitatea de a se răspândi uşor în rândul oamenilor.

„Transmiterea către oameni rămâne un eveniment rar şi nu există o transmitere susţinută între oameni observată până acum. Riscul transmiterii către populaţia din UE este considerat a fi scăzut”, a precizat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, în raportul săptămânal din perioada 1-7 iunie.

Sursa foto: Pixabay/huntlh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *