Tuslamaua era un preparat asemănător ciorbei de burtă din zilele noastre. Autorul și specialistul gastronomic Radu Anton Roman vorbește în poveștile sale despre mâncare de tuslamaua regală care se fierbea de la 4 ore în sus. Era o mâncare a bogaților, sățioasă și o adevărată amenințare pentru inimă, ficat și artere. Dar gustul este dumnezeiesc.
Din păcate, odată cu perioada comunistă, tuslamaua a dispărut din restaurante fiind înlocuită cu ciorba de burtă, mai ieftină și gătită mai rapid.
Ingrediente
1 kg burtă de vacă
1,5 kilograme picioare de vacă cu os și carne
Usturoi, după gust (cu cât mai mult cu atât mai bună)
Oţet, după gust
1 ceapă
1 morcov
1 păstârnac
250 ml iaurt gras de oaie
sare, piper, un cub de unt
Opțional
o lingură de făină
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Preparare
Dacă folosim o oală sub presiune punem carnea spălată și curățată, legumele curățate, întregi , sare, piper și adăugăm apă cât credem că trebuie să rămână la final, de obicei cât să acopere. Închidem capacul și fierbem ca o oră.
În varianta clasică se pune dublu de apă (nu trebuie adăugată ulterior) și se lasă la foc mic să scadă la jumătate, cam 4 ore.
Nu va sfătuiesc să luați burtă gata fiartă. Luați din cea curățată, dar fierbeți-o voi. Îi dă alt gust.
După ce burta şi picioarele de vacă au fiert, cât să înceapă carnea să se desprindă de pe os,le scoatem din oală şi să le lăsăm la răcit.
Burta se taie în fâșii sau cuburi, iar carnea de pe picioarele de vită se desprinde şi se taie și ea. Se fac cuburi şi zarzavaturile, iar ceapa fiartă aruncă. Reţeta originală turcească e fără legume. Usturoiul se curăţă şi se pisează, și se amestecă cu iaurtul.
Într-o cratiţă mai mare, se topește untul, se adaugă burta şi carnea de vită și se rumenesc, după dacă o vreți mai groasă adaugți şi lingura de făină. Zeama de la carne, răcită, se pune peste produsele din cratiţă, la fel și zarzavaturile (dacă le păstraţi), oţetul şi iaurtul cu usturoi. Presărăm sare şi piper, mai dăm un clocot şi gatal. Este musai să o încercați, măcar o dată.