Top 5 beneficii pentru sănătate ale hrișcăi

hrisca, beneficii, sanatate Hrișcă (Sursa foto: Pixabay/LeoNeoBoy)

Hrișca nu este, așa cum cred mulți oameni, o cereală. Este o sămânță de la o plantă cu flori înrudită cu familia rubarbei, probabil originară din China. Hrișca nu conține gluten. Cu toate acestea, din cauza miezului său în formă de piramidă, a profilului nutrițional și a funcției sale în rețete, hrișca este adesea tratată de bucătari și nutriționiști ca o cereală.

Hrișca merită mai multă recunoaștere. Nu numai că are o aromă singulară, dar are și beneficii nutriționale unice, este benefică pentru solul nostru și a fost un aliment de bază în dietele din întreaga lume timp de mii de ani, scrie dieteticianul și nutriționistul Kristy Del Coro în revista Real Simple. Folosită în mâncăruri precum tăițeii soba japonezi, clătitele franceze din Bretania, pastele pizzoccheri italiene și terciul est-european, hrișca poate fi întâlnită în multe bucătării globale.

Tipuri de hrișcă

Există două tipuri de hrișcă cultivate pentru hrană: hrișca comună (Fagopyrum esculentum) și hrișca tartarică (Fagopyrum tartaricum). Principalele diferențe constau în modul de reproducere și în climatul preferat pentru cultivare, hrișca tartarică având o toleranță mai mare la vreme rece, iar hrișca comună fiind mai răspândită în regiunile cu climă temperată.

Beneficiile pentru sănătate ale hrișcăi

1. Bună pentru sănătatea intestinală

Hrișca este excelentă pentru sănătatea digestivă din mai multe motive. În primul rând, este o sursă de fibre solubile și insolubile, ambele esențiale pentru menținerea unei sănătăți digestive optime. În al doilea rând, hrișca are beneficii prebiotice, promovând creșterea bacteriilor intestinale benefice, acționând ca hrană pentru bacteriile sănătoase. În al treilea rând, există dovezi care sugerează că pseudocerealele, cum ar fi hrișca, sunt mai sățioase decât alte cereale, cum ar fi grâul și orezul, ceea ce înseamnă că vă vor menține senzația de sațietate mai mult timp.

2. Sursă de proteine de înaltă calitate

Hrișca este una dintre puținele surse de proteine vegetale cunoscute ca fiind o proteină completă, ceea ce înseamnă că aceasta conține toți cei 9 aminoacizi esențiali necesari pentru sănătate pe care oamenii trebuie să-i obțină din alimente. O porție de hrișcă (1 cană gătită) oferă aproximativ 6 grame de proteine (echivalentul cantității de proteine din aproximativ 1 ou mare).

3. Bună pentru echilibrul zahărului din sânge

În forma sa integrală, hrișca este o sursă de amidon rezistent, ceea ce înseamnă că amidonul trece prin intestinul subțire fără a fi digerat. Acest lucru duce la un vârf mai mic al glicemiei (indice glicemic mai mic), în comparație cu produsele din cereale rafinate, cum ar fi o felie de pâine albă. Un alt beneficiu unic al hrișcăi este cantitatea sa deosebit de mare de un carbohidrat solubil numit D-chiro-inositol, care s-a demonstrat că ajută la atenuarea creșterilor de zahăr din sânge la cei cu diabet.

4. Poate favoriza sănătatea inimii

Hrișca este singura pseudocereală și unul dintre puținele alimente în general care are niveluri ridicate de un antioxidant numit rutină, care are beneficii specifice pentru sănătatea inimii. (Rutina se găsește, de asemenea, în merele fără coajă, în ceaiul verde și în smochine). Cercetările preliminare arată că rutina, un flavonoid, are beneficii antiinflamatorii și poate reduce potențial riscul de formare a cheagurilor de sânge, îmbunătățind circulația.

5. Permite obținerea de alimente fără gluten cu o densitate mare de nutrienți

Unul dintre dezavantajele multor produse din cereale fără gluten de pe piață este că acestea sunt fie foarte rafinate, fie au un conținut scăzut de fibre și vitamine și minerale, cu excepția cazului în care sunt îmbogățite. Cu toate acestea, hrișca fără gluten în mod natural oferă o serie de nutrienți fără nicio fortificare. Hrișca conține vitamina A, complexe de vitamine B, vitamina C și vitamina E. De asemenea, conține minerale importante precum zinc, magneziu, fosfor, mangan și seleniu și este mai bogată în antioxidanți în comparație cu grâul și orezul. Dintre cele două varietăți, hrișca tartar conține în general mai mulți nutrienți decât hrișca comună, dar ambele sunt nutritive.

Aceste beneficii fac din hrișcă un aliment valoros care merită integrat în alimentația zilnică pentru o sănătate optimă.

Hrișcă (Sursa foto: Pixabay/LeoNeoBoy)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *