Ceva dulce de duminică/ Tartă de mere cu aluat simplu, cu puțin unt și zahăr dar cu aromă de toamnă. Merge și de luat luni la birou

Mihaela Găneț 3 noiembrie 0 comentarii 4634 vizualizări
tarta de mere reteta de prajitura cu mere reteta de tarta cu mere tarta cu mere compozitie simpla ceva dulce desert de duminica idei de desert retete de duminica foto: freepik.com

O tartă de mere este un preparat cu o infinitate de variante pe toată planeta – se practică și cu aluat fraged, cu mult unt, sau cu aluat de tip foetaj, eventual cu adaosuri de creme, de vanilie, de lămâie sau de scorțișoară.

Dar avem și varianta de a folosi o compoziție rapidă, ca un pansișpan ceva mai elaborat, în combinație cu mere.  Practic,  nu avem decât de făcut o compoziție similară unui chec oarecare, la care adăugăm felii de mere aromatizate anterior cu scorțișoară. Și folosim o formă rotundă și mai joasă. Un desert de duminică ce reușește să umple casa de aromă, în așteptarea sărbătorilor iernii.

Ingrediente pentru o tavă rotundă de 24 cm diametru

3-4 mereu curățate și tăiate felii subțiri

200 g făină

150 g zahăr (sau mai puțin)

50 g unt (sau ulei)

200 ml smântână dulce sau ricotta, mai dietetică

2 ouă

5 g sare

1 plic de praf de copt

arome: scorțișoară pentru mere, vanilie pentru compoziție, eventual și coajă rasă de lămâie

zahăr pudră pentru decor

Procedeu

Înainte de orice, merele curățate de coajă și cotor și tăiate felii subțiri se presară cu scorțișoară și se lasă într-un bol să se aromatizeze, în timpul în care facem compoziția.

Începem apoi prin a bate ouăle spumă,  fără să se separăm albușul de gălbenuș, cu un simplu mixer la viteză maximă. Adăugăm la ele zahărul, vanilia și coaja de lămâie, dacă folosim.

După ce a fost înglobat zahărul, compoziția începe să se umfle, să devină ca o spumă. Durează cam 2-3 minute până se întâmplă asta. Acum începem să adăugăm și untul sau uleiul, continuând cu mixerul.

În continuare, începem să adăugăm treptat făina, în care am adăugat 5 g de sare și praful de copt trecut printr-o sită, pentru a elimina eventule granule, în cazul în care praful de copt a absorbit puțină umezeală și s-a solidificat puțin. Dupe ce am adăugat puțină făină adăugăm și puțină smântănă sau ricotta, ce preferăm. Și continuăm până le înglobăm pe ambele.

Se adaugă acum toată compoziția într-o formă unsă cu unt peste care am presărat puțină făină sau pesmet, sau tapetată cu hârtie.

Deasupra, adăugăm feliile de mere fie dispuse în formă de raze, pe două rânduri, fie grupate ici colo mai dese. O doar o opțiune estetică.

Se coace în cuptorul încălzit la 180 de grade circa jumătate de oră, făcând o probă cu scobitoarea. Spre final putem lăsa puțin mai mică temperatura, în funcție și de specificul și puterea cuptorului.

Se decorează cu zahăr pudră după ce o transferăm pe un platou și se servește după ce s-a rancori puțin. Înainte de a o așeza pe platou o lăsăm să se răcorească pe un grilaj. Valabil pentru orice tartă.

În mai puțin de o oră, avem o tartă de mere aromată și echilibrată pe care o putem oferi colegilor la birou sau pe care o pot lua și copiii la pachet la școală.

Citește și: https://g4food.ro/ceva-dulce-prajitura-rapida-cu-prune-un-desert-de-toamna-care-iese-din-tipare-si-e-absolut-delicios/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *