Ingredientele clasicului prânz de duminică în familie sau cu prietenii atunci când vine frigul presupune, la modul ideal, căldura cuptorului, arome și senzații placute în ritmul lent al duminicii. Așteptarea a ceva aproape misterios care plutește în aer.
O tartă de cartofi cu brânzeturi numită de creatorii ei gateau. – sunt așa zișii cartofi franțuzești, dar nu oricum. Au o rețetă bine definită, pentru un rezultat demn de numele de gateau, nu orice amestec de brânzeturi și cartofi se poate numi astfel.
Este un preparat provenit din bucătăria țărănească din Franța, intrat în Italia în timpul dinastiei de Bourbone, când familiile nobiliare care preluaseră controlul în Regatul celor două Sicilii în secolul al XVIII-lea, de la Napoli în jos, își aduseseră bucătari din Franța. În timp, a devenit un preparat mai mult sau mai puțin universal.
Rețeta originală franțuzească prevede printre ingredientele care se adaugă la cartofi doar brânzeturi, în timp ce italienii i-au adăugat și prosciutto. Totodată, francezii folosesc în compoziție lamele de cartofi prefierți, în timp ce italienii pasează cartofii, ca într-o sheppard pie englezească. Mai jos, varianta fraceză, dar cu adaos de prosciutto sau alt preparat din carne preferat sau la îndemână. Rețele tradiționale reprezintă întotdeuna un punct de pornire de la care se poate experimenta, folosind brânzeturi locale. Sau pe care îl adaptăm la ce avem la moment.
Prepararea unul gateau de cartofi e foarte simplă, e doar nevoie de puțin timp să fiarbă cartofii, și apoi să dăm la cuptor tava.
Ingrediente pentru 4 persoane
800 g cartofi
200 g prosciutto/ jambon/ hamon serrano/bacon/șuncă de Praga/salam/carne salada/speck – merge oricare
50 g parmezan sau 1oo g cașcaval dulce (e mai puțin concentrat)
2 ouă
100 g smântână dulce sau fermentată, după preferințe
sare, piper, nușcoasă, ulei
puțin pesmet pentru tavă
opțional, în loc de smântână se poate folosi sos bechamel
Procedeu
Se fierb cartofii în coajă, fără să devină foarte moi, se lasă la răcit. Se curăță apoi de coajă și se taie în lamele fine, de circa 2-3 mm grosime.
Se bat ouăle într-un bol mai mare, la care se adaugă smântâna sau sosul bechamel, în funcție de ce vrem să folosim. Se bat bine împreună, este o compoziție care va avea rolul de a lega compoziția.
La acest amestec semilichid adăugăm brânza rasă, oricare ar fi ea, și feliile de prosciutto sau oricare alt preparat folosim, tăiate foarte mici. Aceasta este partea aromatică, baza fiind cartofii – începând să vedem ingredientele ca rol pe care îl au în cadrul unui preparat ajută la a deveni creativi în bucătărie.
Completăm cu foarte puțină sare, au deja ingredientele suficient, piper și nuscoară proaspăt măcinate, și puțin ulei.
Se adaugă peste toată compoziția obținută cartofii tăiați lamele, se amalgamează ușor pentru ca ei să nu se după, pe cât posibil.
Se unge o tavă cu unt sau ulei și se presară un mic strat de pesmet. De prepara, o tavă din sticlă termorezistentă sau de ceramică.
Adăugăm imediat compoziția finală în tavă astfel pregătită. Completăm cu o mână de brânză rasă la suprafață.
Se coace în cuptorul încălzit la 180-200 de grade circa jumătate de oră.
Se servește cald, așezând tava direct pe masă.
Această tartă de cartofi cu brânzeturi numită gateau în original se poate conserva în frigider 2 zile, reîncălzind la moment – o bună idee și pentru mâncare la pachet. Se poate și congela maxim 3 luni.
Nimic nu impiedică, pe cine dorește, să adauge și alte ingrediente, de exemplu ardei sau roșii, printre cartofi.
De asemenea, dacă pare mai simplu, în loc să fierbem cartofii în coajă îi putem prepara ca un piure, cu care amestecăm restul ingredientelor.