JBS USA, unul dintre cei mai mari procesatori de carne din SUA, este supus unei analize minuțioase pentru afirmația sa privind obiectivul de a obține emisii nete de gaze cu efect de seră zero până în 2040, transmite publicația Modern Farmer. În ciuda acestor declarații ambițioase, inclusiv reducerea emisiilor cu 30% până în 2030 și eliminarea defrișărilor din lanțul său de aprovizionare, compania a fost dată în judecată de procurorul general al statului New York, Letitia James. Aceasta susține că afirmațiile JBS nu sunt susținute de acțiuni reale, acuzând compania de „greenwashing” – formularea de afirmații de mediu înșelătoare pentru a obține o imagine favorabilă.
Compania este o filială a gigantului brazilian JBS S.A.
Emisiile de gaze cu efect de seră ale JBS sunt alarmant de ridicate, depășind emisiile totale ale unor țări. Estimările emisiilor companiei exclud factori semnificativi, precum impactul defrișărilor. Compania este acuzată de defrișarea unor zone extinse din Amazon. Acest proces ar putea stabili un precedent în industria alimentară, prin tragerea la răspundere a companiilor care fac promisiuni nefondate privind mediul.
Tom Lyon, profesor la Universitatea din Michigan, evidențiază conceptul de „futurewashing”, în care companiile fac promisiuni de mediu orientate spre viitor, fără a avea planuri concrete de realizare a acestora. El sugerează că JBS se face vinovată de acest lucru, deoarece nu și-a măsurat cu exactitate amprenta actuală de carbon și nu a elaborat o strategie credibilă de reducere a acesteia. Lyon remarcă faptul că legile, precum cele introduse recent în Canada, încep să solicite întreprinderilor să își justifice afirmațiile privind sustenabilitatea.
Maisie Ganzler, consilier strategic pentru Bon Appétit Management Company, susține că, deși obiectivele îndrăznețe de sustenabilitate sunt esențiale, acestea trebuie să fie realiste și transparente. Ea subliniază importanța ca întreprinderile să fie oneste cu privire la progresele și provocările lor pentru a evita greenwashing-ul.