Rețetele Juanitei: Sarmale de ciuperci/ De post și nu numai/ Ia-le la pachet la birou pentru că pot fi mâncate și reci

sarmale Foto: Captură You TUbe

Istoria sarmalelor merge până în Imperiul Otoman. De aici s-au răspândit în Balcani și Europa de Est și Centrală. Grecii, bulgarii, sârbii, croații au și ei sarmalele lor.

Sarmalele se fac în primul rând cu carne, dar și cu orez sau legume ori păsat. Rețetele se diversifică mult chiar în interiorul aceleiași țări. pot fi împachetate în varză acră, dulce, foi de viță, de cicoare, de sfeclă etc. Pe lângă variația geografică, fiecare familie sau restaurant își are rețeta sa.

Cum suntem în post putem încerca o rețetă de sarmale de ciuperci. Unii spun că sunt mai bune decât cele cu carne.

Ingrediente

sarmale
Sursa foto: G4Food

1 varza murata

250 de gr orez cu bob rotund

cam 500 de gr de ciuperci

2 cepe

1 morcov

câteva linguri de ulei de măsline extra virgin

300-400 de ml suc de rosii (un borcan)

sare, piper

condimentele care vă plac, eu pun enibahar în compoziție.

Prepararea sărmăluțelor

Se curăță ceapa, morcovul și ciupercile. Se taie mărunt totul, fără să le amestecăm, căci au timp de fierbere diferit. În câteva linguri de ulei punem ceapa tocată, când e călită adăugăm morcovul și după vreo 10 minute și ciupercile. Orezul îl punem după 8 minute li nu îl lăsăm mai mult de 1-2 minute. Dregem cu sare, piper, enibahar (sau ce doriți, cimbru, verdeață etc).

sarmale
Foto: G4Food

Lăsăm deoparte compoziția și tăiem frunzele. Varza se pune în apă pentru o oră-două, Se scurge și se taie, fiecare frunză în 2 sau 3 bucăți.

Cum se înfășoară sarmalele

Se pune compoziția în partea de jos a foii așezată cu partea mai lungă orizontal. Se rulează și se introduc în interior capetele. La început e puțin greu, dar după 2-3 „ture” de sarmale va fi floare la ureche.

sarmale
Foto: G4Food

Cotoarele și varza rămasă se toacă mărunt și se pun pe fundul oalei. Sarmalele se pun circular, una lângă alta, înghesuite ca să nu se desfacă la fiert, în straturi. Deasupra se toarnă bulionul și apă cât să acopere sarmalele, nu până sus ca la ciorbă.

sarmale
Foto: G4Food

Le putem găti pe aragaz, la foc mic, cam 2 ore sau la cuptor, 2-3 ore. Pe aragaz vom adauga apă atunci când scade cea din oală, în cuptor nu e nevoie dar vom pune un capac sau folie de aluminiu. Setați cuptorul la 160 de gr (3 ore) sau 170 (2 ore), căldură sus-jos.

Se servesc cu ardei iute, smântână (dacă nu țineți post), mămăliguță.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *