Profesorii de la Universitatea de Horticultură din Iași explică de ce cireșele care sunt acum pe piață nu au gust: „Nu au avut timp să acumuleze zahăr”

Cireșele din import vândute în România, de peste trei ori mai scumpe decât cele din Franța; cireșul în ghiveci, o opțiune pentru viitor? Cireșele din import vândute în România, de peste trei ori mai scumpe decât cele din Franța; cireșul în ghiveci, o opțiune pentru viitor?

Multe persoane se plâng că majoritatea cireșelor de acum sunt apoase şi fără gust, în ciuda prețului excesiv de mare. Ce spun specialiștii despre asta?

Profesorul universitar Mihai Istrate, din cadrul la Facultății de Horticultură, Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV), spune că primele cireșe de mai nu sunt cele mai delicioase, întrucât nu au avut timp să acumuleze zahăr. „Nu sunt așa gustoase acum, nu au avut timp să acumuleze zahăr. Sunt mai gustoase cele care apar spre finalul lunii mai, început de iunie. A doua serie, medie. Primele, în general, nu apucă să acumuleze zahăr, nici apă”, a declarat acesta, citat de Ziarul de Iași.

Așadar, specialistul în pomicultură a subliniat că aroma cireșelor de mai depinde cel mai mult de condițiile de lumină și temperatură. Cireșul are nevoie de foarte multă lumină, de aceea terenul este indicat să aibă expunere sudică sau sud-estică. În plus, din punct de vedere al temperaturii, cireșul este foarte sensibil la curenții de aer rece.

Este recunoscut faptul că cireșele au numeroase beneficii pentru sănătate, de la reglarea tensiunii arteriale până la prevenirea cancerului. Cercetările epidemiologice arată că există o legătură invers proporțională între consumul de fructe și legume și riscul de diverse boli inflamatorii cronice. Consumul de fructe și legume poate reduce riscul de deces din orice cauză, precum și de îmbolnăvire și deces din cauza bolilor de inimă, AVC-ului, diabetului și unor tipuri de cancer. În plus, cireșele oferă vitamine, minerale, carotenoide și fibre, fructele, inclusiv cireșele, conțin polifenoli care se consideră că reduc riscul de sindrom metabolic, diabet și boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD).

Cireșele din import vândute în România, de peste trei ori mai scumpe decât cele din Franța; cireșul în ghiveci, o opțiune pentru viitor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *