Primăvara vine cu astenie? Nutriționistul Tania Fântână îți spune cum îți recapeți energia rapid: „Spanac, urzici, leurdă, pătrunjel, ceapă verde, salată verde – toate sunt bogate în fier, clorofilă și antioxidanți, esențiale pentru revitalizarea organismului”

Tania Fântână 21 martie 0 comentarii 3339 vizualizări
Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food

Vremea frumoasă de afară ne îndeamnă să ieșim tot mai des din casă și să facem diverse activități. Știu că am vrea așa peste noapte să căpătăm tone de energie, să avem un somn cât mai odihnitor și de mâine să mutăm munții din loc.

De la statul sub pătură de asta iarnă la ieșitul la iarbă verde și umblatul cu orele prin natură este o diferență destul de mare.

Cât privește nutriția, eu vă sfătuiesc să vă ascultați corpul și să vedeți ce vă spune. Are nevoie de mai multe proteine, oare? Are nevoie de mai multe fructe și legume sau salate? Simțiți nevoia să luați pauză de la anumite clase de alimente sau număr de mese?

După lunile reci, organismul poate avea carențe nutriționale, iar schimbările de temperatură și ritm biologic influențează metabolismul. Din fericire, alimentația potrivită poate ajuta la combaterea asteniei de primăvară și la recăpătarea vitalității.

Dieta noastră mai sărăcăcioasă în substanțe nutritive din timpul iernii își pune amprenta asupra nivelului de vitamine și minerale din sânge.

De ce apare oboseala de primăvară?

  • Deficit de vitamine și minerale – După iarnă, rezervele de vitamina D, fier, magneziu și vitamina C pot fi scăzute. Gândiți-vă că am consumat majoritar produse din import, crescute poate nu la fel de în tihnă sau natural ca cele din sezon.
  • Schimbările hormonale – Creșterea luminozității influențează secreția de melatonină și serotonină, afectând somnul și dispoziția.
  • Detoxifierea naturală a organismului – Primăvara ficatul și rinichii sunt suprasolicitați, iar metabolismul trece printr-un proces de adaptare.
  • Hidratarea insuficientă – Iarna consumăm mai puține lichide, ceea ce poate afecta circulația și nivelul de energie. Faptul că iarna transpirăm mai puțin reduce cantitatea de lichide solicitată de corp și implicit și setea noastră.

Alimente care combat oboseala de primăvară

1. Verdețurile proaspete – rezerve naturale de energie

Spanac, urzici, leurdă, pătrunjel, ceapă verde, salată verde – toate sunt bogate în fier, clorofilă și antioxidanți, esențiale pentru revitalizarea organismului. Dacă e ceva care să ne aducă aminte de primăvară cu adevărat, atunci acestea sunt verdețurile. Abia așteptăm să mâncăm o salată cu gust, nu-i așa? Fie că vorbim de salate ce însoțesc fiecare masă principală, fie că vorbim de mâncare de spanac sau urzici, sacoșile de astfel de plante ar trebui să nu lipsească din aprovizionarea noastră săptămânală.
Cum le consumi?

  • Salate simple cu lămâie și ulei de măsline
  • Supe cremă de urzici sau spanac
  • Smoothie-uri verzi (ex. spanac + banană + lapte vegetal). Nu strică să pui în rețeta ta obișnuită și o mână, două de astfel de frunze (musai spălate foarte bine înainte).

2. Proteine ușoare pentru energie stabilă

Ouă, pește, pui, tofu, leguminoase – proteinele ajută la menținerea masei musculare și la combaterea senzației de epuizare. Nu uitați de baza de proteine animale a fiecărei zile. Fie că vorbim de micul dejun, fie de prânz, sursele animale de proteine sunt cele mai bune prietene ale noastre când vine vorba de slăbit, sațietate, combaterea anemiei etc.
Cum le consumi?

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


  • Omletă cu verdețuri la micul dejun
  • Salată cu năut și legume proaspete
  • Pește la grătar cu garnitură de legume
  • Brânză cottage cu o salată mare de frunze și puțin ulei și lămâie

3. Fructele de sezon – surse naturale de vitamine

Căpșuni, citrice, mere, kiwi – sunt bogate în vitamina C și antioxidanți, ajutând la absorbția fierului și reducerea inflamației.

Fructele de pădure și citricele rămân printre cele mai bogate în substanțe nutritive fructe. Și cele mai slab calorice, unde mai pui. Un fel de mană cerească.

Cum le consumi?

  • Gustări rapide între mese
  • Salate de fructe cu semințe de chia
  • Fresh de portocale cu ghimbir pentru un boost de energie
  • Smoothie pus în geantă în weekend când mergem la cumpărături sau prin parc, pentru a avea energie și a nu cădea în plasa tuturor gustărilor mai puțin sănătoase ce ne fac cu ochiul.

4. Semințele și oleaginoasele – energie și sațietate

Nuci, migdale, semințe de dovleac, chia, in – conțin acizi grași esențiali, magneziu și proteine, combatând oboseala mentală și fizică.

Sunt mereu o idee bună când vine vorba de gustări, indiferent de vârstă.
Cum le consumi?

  • Adăugate în iaurt sau smoothie-uri
  • Gustări între mese (un pumn de nuci și migdale)
  • Presărate peste salate
  • Dimineața la mic dejun atunci când nu ai prea mult timp la dispoziție să mănânci ceva mai consistent
  • Ca desert vegan în combinații cu fructe uscate

Tot un bun prilej de a căpăta energie este să reduceți porțiile de mâncare și să lăsați organismul să se adapteze treptat la noul ritm circadian, la temperaturile fluctuante de afară etc.

Câteva ore de somn ne-ar prinde bine ca refacere după lunile mai apăsătoare și întunecoase de iarnă.

Poate că atunci când nu mai știți ce să faceți ca să aveți mai multă energie, ar fi suficient să dormiți câteva ore de somn în plus pe fiecare noapte. Câteodată, problemele grave au cele mai simple rezolvări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *