Prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat astăzi prelungirea măsurii de reducere a TVA la alimente. Reglementarea fusese aprobată de guvernul de stânga al Spaniei în 2023, de la 1 ianuarie TVA-ul alimentelor de bază fiind redus la 4% și al uleiurilor alimentare și pastelor la 5%. Măsura urma să expire la sfârșitul acestei luni, așa că a fost prelungită, anunță agenția EFE.
Dincolo de declarațiile populiste, potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Stat, prețul alimentelor a crescut cu aproximativ 4,7% în aprilie, iar unele dintre produsele de bază cu mult mai mult. „Creșterea prețului la alimente rămâne ridicată și constantă și trebuie să continuăm să facem acest efort uriaș, dar necesar, pentru supraviețuirea familiilor noastre”, a spus Sanchez într-un interviu la Televiziunea Spaniolă (TVE). Se estimează că ANAF-ul spaniol a pierdut peste un miliard de euro încasări din TVA, numai în acest an, prin aceste reduceri.
În ciuda măsurilor luate de guvern, în fiecare trimestru al anului, există totuși o creștere a prețului produselor alimentare, precum cartofii (8,6%), anumite tipuri de carne (8,5%), ciocolată (8,1%), fructe uscate (7,9%), legume congelate. (7,5%) și pește proaspăt (6%).
Ce alimente au cota de TVA scăzută de la 4% la 0% în Spania?
Pâinea;
Făina pentru pâine;
Laptele;
Brânza;
Ouăle;
Fructele, verdețurile, legumele și cerealele.