Povestea sarmalelor suedeze: Au o zi națională și sunt deseori servite cu piure și dulceață de fructe de pădure

sarmale, suedia, sarmale suedeze, ziua nationala a sarmalelor Sursa foto: cosmindragomir.ro

O poveste neobișnuită despre sarmale provine din Suedia. Istoria spune că în 1709, după ce a pierdut bătălia de la Poltava în fața rușilor, Karl al XII-lea al Suediei a cerut azil Imperiului Otoman și s-a refugiat la Bender (Tighina) pe teritoriul actual al Republicii Moldova. A petrecut acolo mai mult de cinci ani și în 1715 s-a întors în Suedia împreună cu turcii care l-au sprijinit, afaceriști care au rămas în țara scandinavă până în 1732. Se pare că în acea perioadă, dolma turcească a cucerit gusturile foștilor vikingi. De fapt, vikingii s-au îndrăgostit de sarmale, așa cum veți vedea mai jos.

Cea mai veche rețetă scrisă de la ei apare în 1756 într-o carte de bucate celebră scrisă de Cajsa Warg. Acea variantă este mult mai apropiată de cele orientale: este învelită în frunze de viță de vie (care nu crește în nord) și conține miel, orez (care, de asemenea, nu se cultivă la această latitudine) și suc de lămâie (un fruct mediteranean). Dar Cajsa Warg menționează că cei care nu își permit frunze de viță de vie le pot înlocui cu varză.

Termenul suedez pentru sarmale este Kåldolmar și este singurul nume european care provine din turcescul dolma, toate celelalte pornesc etimologic din sarma sau au alte denumiri. În prezent, multe dintre variantele sarmalelor suedeze sunt consumate asemenea celebrelor chifteluțe cu sos, cu cartofi fierți sau piure și dulceață de fructe de pădure (finlandezii le pun sirop de arțar!).

Ziua Națională a Sarmalelor este sărbătorită pe 30 noiembrie, data la care Karl al XII-lea a fost ucis într-o campanie militară în Norvegia, iar istoricii spun că, de fapt, data a fost aleasă mai ales pentru a contracara faptul că 30 noiembrie era, neoficial, data marcării fascismului în Suedia. Din 2013, Ziua Națională a Sarmalelor este celebrată la Muzeul Național de Istorie a Suediei din Stockholm.

Citește și Povestea Salamului de Sibiu care, de fapt, se producea la Mediaș și Sinaia / De unde vine mitul cum că ar conține carne de cal

Sursa foto: cosmindragomir.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *