Fermierii spun că se îndepărtează de metodele tradiționale de obținere a veniturilor – precum creșterea animalelor sau culturile de câmp – pe fondul costurilor în creștere, al reducerii sprijinului guvernamental și al importurilor ieftine, notează BBC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Nick Eastwood, care administrează o fermă de 200 de acri în East Sussex împreună cu soția sa Anna, a declarat pentru BBC că a fi fermier este „oribil”.
„Să faci bani din agricultură este aproape imposibil”, a spus el, adăugând că cei doi nu au avut „de ales” decât să se reorienteze și să deschidă o cafenea pentru a evita vânzarea fermei.
Guvernul a afirmat că investește miliarde în producția sustenabilă de alimente și în refacerea naturii, reducând în același timp costurile pentru producătorii de alimente care exportă în UE.
„Nu jucăm pe același teren”
Anna Eastwood a spus că administrarea fermei este în continuare „foarte dificilă”, chiar și după diversificare.
Ea a menționat creșterea taxelor pentru afaceri după Covid, creșterea contribuțiilor la asigurările sociale și a salariului minim, precum și scumpirea accentuată a produselor.
Nick Eastwood a adăugat că reducerea subvențiilor guvernamentale și concurența din partea importurilor ieftine din afara Europei – care respectă standarde mai scăzute – provoacă probleme suplimentare fermierilor.
„Nu jucăm pe un teren de joc echitabil”, a spus el.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că au luat „decizii dificile, dar necesare” în materie de taxe, pentru a proteja „oamenii muncii” de impozite mai mari și pentru a investi în NHS, apărare și alte servicii publice.
Un număr record de 6.365 de afaceri din agricultură, silvicultură și pescuit și-au încetat activitatea în anul încheiat în iunie 2025 – cel mai mare număr de închideri de când Oficiul Național de Statistică a început colectarea acestor date, în 2017.
Datele guvernamentale arată că 71% dintre fermele din Anglia aveau activități diversificate în 2023/24 – cu 10% mai mult decât în 2014/15.
Cea mai populară metodă de diversificare a fost închirierea clădirilor pentru utilizări neagricole, iar a doua a fost producerea de energie solară, potrivit statisticilor.
Box și agricultură
John Dale, un fermier din a șaptea generație din Dorking, Surrey, a declarat pentru BBC că proiectele de diversificare pot face fermele mai rezistente.
El a încercat să administreze un serviciu de distribuție a laptelui, înainte să înceapă să obțină profit din închirierea vechilor clădiri ale fermei către o fabrică de bere și o sală de box.
Fostul crescător de vaci de lapte a spus că „marjele extrem de mici pentru lapte” și „bătaia de joc” din industrie l-au făcut să devină frustrat și să „deteste complet meseria”.
Acum, diversificarea îi permite să se concentreze pe aspectele agriculturii pe care le apreciază.
El a adăugat însă că recentele schimbări aduse de guvern la impozitul pe moștenire – considerate de unii drept o „amenințare existențială” pentru fermieri – sunt „îngrijorătoare”.
Flori în loc de cereale
Clare Readman, care administrează o fermă împreună cu tatăl ei, Simon, în Kent, a declarat pentru BBC că a lansat o afacere de tip „culege-ți singur” flori pe terenuri anterior cultivate cu cereale.
Ea a spus că familia a fost „destul de surprinsă” să afle că un acru de flori tăiate este „semnificativ mai profitabil”, în medie, decât grâul, ovăzul sau orzul pe termen lung.
Simon Readman a adăugat că păstrarea unei singure forme de producție nu mai este viabilă pentru micile ferme britanice.
„[Diversificarea] este aproape esențială”, a spus el.
Clare Readman, pasionată de grădinărit, a menționat că noua afacere a fermei aduce beneficii și mediului.
Florile de sezon și buruienile tradiționale pe care le plantează sunt „foarte bune pentru polenizare”, oferind locuri unde fluturii și moliile își pot depune ouăle.
Agricultura rămâne o ramură importantă
Martin Hole, președintele filialei East Sussex a Uniunii Naționale a Fermierilor, a declarat că diversificarea fermelor sprijină economia rurală, refacerea naturii și combaterea schimbărilor climatice.
Cu toate acestea, el a subliniat că este „vital” ca producția de alimente să rămână activitatea principală a fermierilor.
„Industria oferă peste 45.500 de locuri de muncă în Sud-Est și Londra și contribuie cu peste 813 milioane de lire sterline la economia acestor regiuni”, a spus el.
„Guvernul a declarat că securitatea alimentară este securitate națională. Noi vrem să livrăm acest lucru și să continuăm să producem alimente de calitate, hrănitoare, sănătoase, accesibile și ușor de verificat, menținând în același timp standardele de top la nivel mondial privind bunăstarea animalelor.”