Creșterea prețului de livrare per kilogram la un nivel record a sporit încasările din exportul de ovine pe piețele terțe, depășind din nou, după șapte ani, nivelul de 200.000.000 de euro, deși cantitatea totală vândută este ușor mai mare decât în 2022, dar mai mică decât în 2019 – 2021.
212.916.106 euro a fost valoarea financiară a exporturilor de ovine ( animale vii, carne proaspătă, carne congelată, etc. ) din România pe piețele terțe ( din afara Uniunii Europene ), în 2023.
Cantitatea totală livrată a fost de 62.696 t ( 30.105 t, echivalentul în carcasă ), la un preț mediu de 3,40 euro/kg.
Este pentru prima oară după 2016, când exporturile de ovine pe piețele terțe depășesc valoarea de 200.000.000 de euro:
2016:
272.071.307 euro/117.523 t ( 59.005 t, echivalent în carcasă ), 2,32 euro/kg.
2015:
255.343.344 euro/100.445 t, ( 51.734 t, echivalent în carcasă ), 2,54 euro/kg.
După cei doi ani de vârf, câștigurile totale anuale au scăzut sub pragul de 200.000.000 de euro, până în 2023, când nivelul a fost depășit din nou, datorită creșterii prețului per unitate de greutate și nu livrării unor cantități mai mari decât în anii anteriori.
Este o cantitate ușor mai mare față de cea din 2022: 61.271 t ( 29.186 t, echivalent în carcasă ), dar, de pildă, în 2019, cantitatea totală expediată a fost de 76.143 t ( 38.754 t, echivalent, în carcasă ), dar prețul per kilogram a fost de 2,47 euro, rezultând încasări de 187.724.576 euro.
Prețul mediu a crescut începând cu anul 2019: de la 2,47 euro/kg, a urcat în 2020, la 2,73 euro/kg, în 2021, la 2,90 euro/kg, în 2022, a sărit la 3,15 euro/kg, iar în 2023 a atins cel mai înalt nivel din ultimii zece ani: 3,40 euro/kg, pentru toate categoriile de produse.
Prețul mediu anual pentru ovinele/caprinele vândute în viu a fost de 3,35 euro/kg, în 2023, cel mai mare din ultimii zece ani.
De semnalat și o creștere a exportului de carne de oaie proaspătă:
5.722.433 euro/913 t/6,27 euro/kg. față de 469.618 euro/58 t/8,11 euro/kg, în 2022.
În intervalul 2015 – 2019, câștigurile din exportul de carne proaspătă/refrigerată de oaie s-au ridicat, însă, la 15 – 17.000.000 de euro, deși în acei ani prețul per kilogram a fost mai mic decât în prezent: aprox. 5 euro/kg.
Clienții tradiționali sunt: Emiratele Arabe Unite, Oman, Iordania, Kuweit, Iran.
România este cel mai mare exportator de ovine vii din Uniunea Europeană și deține al doilea efectiv, după Spania.
foto cover Lantulalimentar.ro