Nu pentru că a fost de curând Halloween, ci pentru că dovlecii sunt un aliment prin excelență al toamnei. Dincolo de diferitele mixuri alături de alte legume, se pot combina foarte bine fie cu brânzeturi, fie cu preparate din carne. Dacă trecem cuburi de dovleac prin tigaie adăugându-le cârnați desfăcuți de înveliș și rumeniți și ei în tigaie, obținem un preparat ideal la care putem adăuga paste.
Și avem astfel un fel complet nutrițional, rapid de făcut dumincă seara, gustos și interesant. Gustul dulceg al dovleacului se echilibrează de minune cu savoarea preparatelor din carne. Totodată, obținem și o consistență cremoasă care învăluie pastele. Un comfort food perfect pentru o cină de weekend.
Ingrediente pentru 4 porții de paste cu dovleac și cârnați
350 paste scurte, penne sau rigattoni sau fusilli
300 g carnați de porc sau de pui
500 g miez de dovleac
1 ceapă sau mix aromatic mirepoix
ulei, sare, piper
parmezan ras pentru servit, sau altă brânză rasă
Procedeu
Începem prin a curăța cârnații de înveliș, măruțin carnea și o rumenim ușor în tigaie cu puțin ulei într-o tigaie antiaderentă. Sunt suficiente 3 minute, continuând să o mărunțim cu lingura de lemn.
În acest timp, pregătim ceapa sau amestecul aromatic, dacă preferăm, cu mențiunea că și ceapa reușește să confere aromă suficientă aromă.
Și tot între timp, fierbem pastele într-o oală, pentru a le avea deja pregătite când sosul de dovleac și cârnați e gata. Urmăm instrucțiunile de pe ambalaj și le lăsăm al dente. Când sunt gata, le scurgem fără să le clătim și păstrăm puțin din apa cu sare în care au fiert pastele.
Când pasta de cârnați e gata, ușor rumenită, dar și pătrunsă bine de uleiul cald, se transferă momentan pe o farfurie, acoperind ca să nu se usuce.
Cum se prepară dovleacul
În aceeași tigaie, adăugând eventual puțin ulei, se sotează ceapa timp de 2 minute, iar peste ea se adaugă miezul de dovleac tăiat cuburi mărunte sau chiar dat pe răzătoare.
Dovlecul are nevoie de circa 10-12 minute pentru a fi pătruns suficient. Continăm să îl amestecăm în tigaie și să îl mărunțim pe cât posibil cu aceeași lingură de lemn. Adăugăm câteva linguri din apa de la paste din când în când. În final trebuie să devină aproape o cremă.
Când e gata, se adaugă peste crema obținută cârnații din farfurie, se amalgamează și se adaugă deasupra pastele fierte între timp și scurse.
Se amalgamează bine, adăugând încă puțină apă de la paste, cât să ajungem la consistența dorită și amalgamarea să funcționeze. Completăm cu sare și piper și e gata.
Aceste paste cu dovleac și cârnați se servesc imediat, calde, cu parmezan ras deasupra. Am încercat și cu cașcaval și merge foarte bine. Merge la fel de bine și pecorino sau orice altă brânză maturată, rasă. Și merge foarte bine și la prânz în weekend, dacă nu vrem să ne lansăm în preparate mai sofisticate.
Opțional, când gătim dovleacul în tigaie se poate adăuga și puțin ardei iute prospăt tăiat bucățele, dar atenție la gradul de intensitate.