Iaurtul este un aliment foarte recomandat care, în contextul unei diete echilibrate, ajută digestia și în general contribuie la o stare de generală de bine. Este foarte recomandat de nutriționiști la micul dejun și este o bază ideală pentru dressingurile pentru salată. Există și unele păreri că limitarea mesei de seară la un iaurt ajută la pierderea în greutate. Iată părerea unei nutriționiste italiene legat de această ipoteză.
„Din punct de vedere nutrițional, un iaurt natural cu un nivel limitat de zahăr dar bogat în vitamina D, calciu și alte minerale, reprezintă în principal un aport de grăsimi, care contribuie la senzația de sațietate, și proteine, care favorizează producția de GH, hormonul care în orele serale tinde să atingă maximul de secreție și stimulează lipoliza, mecanismul care favozireză metabolizarea grăsimilor. În plus, aportul de fermenți lactici cu acțiune probiotică menține echilibrul intestinal”, explică nutriționista Valentina Schirò, pentru revista La cucina italiana
Dar, precizează ea, un iaurt degresat, de exemplu cele cu fructe, poate fi mai dulce și mai caloric dar să dea mai puțin senzația de sațietate.
Iaurtul, ideal să fie combinat cu alimente bogate în fibre
Un iaurt pe post de masă de seară poate fi o soluție validă când vrem să mâncăm ușor, dacă, de exemplu, de-a lungul zilei am consumat mese bogate sau momentul happy hour a durat mai mult decât era prevăzut și am întârziat cu masa de seară. Totuși, nu ar trebui să devină o obișnuintă, avertizează nutriționista.
Din punct de vedere nutrițional, iaurtul natural este un aliment complet, pentru că furnizează corpului proteine, grăsimi și carbohidrați – dar corpul are nevoie și de alți nutrienți și de fibre ca să funcționeze cum trebuie. Apoi, conținutul caloric al unui iaurt este prea mic pentru a înlocui în mod adecvat una din mesele principale ale zilei, mai explică ea.
Pentru o cină ușoară dar mai echilibrată, e preferabil să îl asociem cu legume în stare crudă, sau cu crutoane de pâine prăjită cu un strop de ulei de măsline, bogat în grăsimi și care conferă sațietate. Alternativa: cu fructe prospete sau oleaginoase, cum sunt nucile, sau cu ciocolată neagră, pe post de gustare înainte de culcare, dacă masa de seară a fost prea devreme.