O cină reușită e în principiu o cină pe care o pregătim în maxim o oră, e sănătoasă dar nu e prea grea de digerat sau ultracalorică, dar fără a renunța la gust. Iar un amestec cât mai bogat de legume sotate împreună e mereu o garanție pentru gust. Dacă în loc de pâine alegem paste peste care adăugăm niște brânzeturi, avem toți macronutrienții în aceeași farfurie. În funcție de gust, pentru că legumele sunt dulci, legumelor servite cu paste li se poate asocia și puțină salată verde. În acest fel avem și legume gătite și verdețuri crude, dincolo de echilibrul gusturilor.
E gata în mult mai puțin de 1h: pentru aceste legume sotate servite cu paste, într-o tigaie sotăm legumele, orice combinație avem la îndemână, într-o oală separat fierbem pastele, salata o condimentăm separat într-un bol și cam asta e tot.
Ingrediente pentru 4 porții
1-2 cepe medii, sau ceapă și praz
2-3 morcovi
2-3 dovlecei
1-2 ardei
o mână bună de ciuperci
200 g paste scurte, oricare
100-150 g cașcaval sau un amestec de brânzeturi preferat
1 lingură de unt sau de smântână
salată verde mix sau Iceberg sau oricare
sare, piper, ulei
Procedeu
Se spală și curăță legumele și se taie toate subțiri, stil julienne, pentru că asa se găstesc mai repede dar sunt și mai bune – suprafața pe care se rumenesc minimal e mai mare.
Într-o tigaie aderentă cu 2-3 linguri de ulei sotăm întâi ceapa și cartofii, iar când încep să se înmoaie adăugăm ardeii și dovleceii. Ciupercile, spre final. Se sotează la foc mediu fără capac amestecân des. Dacă le vrem mai puțin rumenite și crocante dar mai pătrunse în înterior, e suficient să așezăm capacul pe tigaie și să lăsăm focul mai mic.
La cantitățile indicate pentru 4 porții avem nevoie de circa 10-12 minute în total.
Pe final asezonăm cu sare și piper și legumele sunt gata.
În timpul în care se gătesc legumele fierbem pastele conform indicațiilor de pe pachet, le scurgem și le așezăm într-un bol. Peste ele adăugăm imediat unt sau smântână și brânzeturile. Completăm cu sare dacă mai e nevoie și cu o bună doză de piper. Amalgamăm și sunt gata. Sunt paste preparate pe post de garnitură, deci mai putin condimentate decât o porție normală de paste.
Salata verde, indiferent de care alegem să folosim, se condimentează și ea într-un bol separat cu sare, piper, ulei și oțet balsamic, adică un clasic sos vinegrette.
Se servesc pe aceeași farfurie legumele sotate cu paste alături, iar salata fie alături și ea, fie separat.
Este doar o idee de legume sotate servite cu paste, poate fi experiemntată orice altă combinație ne inspiră. Eventul și în amestec cu fructe. Sau, legume sotate alături de paste cu sos de roșii, de luat în considerare.