Nutriționist de la Harvard: Alimentul ultraprocesat nr. 1 pe care nu-l cumpăr niciodată, deoarece poate duce la căderi de energie, ceață mentală și iritabilitate. Iată ce mănânc în schimb

alimente ultraprocesate, nutritionist, cereale pentru micul dejun, harvard, uma naidoo

Directorul Departamentului de Psihiatrie Nutrițională, a Stilului de Viață și Metabolice de la Harvard, Dr. Uma Naidoo, subliniază efectele dăunătoare ale alimentelor ultraprocesate asupra sănătății fizice și mentale. Aceste alimente, care reprezintă în prezent peste jumătate din dieta standard a americanilor, includ cereale zaharoase, gustări, condimente și mese congelate, relatează CNBC.

Acestea sunt fabricate din culturi modificate genetic, cum ar fi porumbul și soia, sunt lipsite de nutrienții naturali și încărcate cu conservanți artificiali, îndulcitori și grăsimi nesănătoase. Acest lucru le face inflamatorii și dăunătoare pentru microbiom, ducând la afecțiuni precum diabetul, obezitatea, depresia și anxietatea.

Unele dintre cele mai periculoase alimente ultraprocesate sunt cerealele pentru micul dejun, care sunt adesea promovate ca fiind sănătoase, dar care conțin în principal carbohidrați simpli și cantități excesive de zahăr. Consumul unor astfel de alimente la prima oră a dimineții poate duce la căderi de energie, ceață mentală și iritabilitate pe parcursul zilei. În schimb, se recomandă un mic dejun echilibrat, compus din alimente integrale, proteine și grăsimi sănătoase, cum ar fi budinca din semințe de chia, omletă cu legume sau smoothie-uri verzi, pentru a menține energia și claritatea mentală pe tot parcursul zilei.

alimente ultraprocesate, nutritionist, cereale pentru micul dejun, harvard, uma naidoo
Producătorii de cereale promovează de obicei doar beneficiile acestor produse (precum anumite vitamine adăugate). (Sursa foto: Pexels/Agustina R Street)

Eliminarea alimentelor ultraprocesate poate reduce inflamația cronică, îmbunătăți sănătatea intestinală și susține conexiunea intestin-creier, esențială pentru starea mentală și bunăstarea generală. Totuși, eliminarea completă a acestor alimente poate părea copleșitoare, mai ales având în vedere că ele sunt omniprezente. Expertul sugerează să începeți cu pași mici, înlocuind alimentele ultraprocesate cu alternative mai sănătoase, cum ar fi cerealele zaharoase cu mic dejunuri pe bază de alimente integrale.

Echilibrul este esențial. Abordarea 80/20, în care 80% din alimentație constă din alimente integrale, bogate în nutrienți, iar 20% lasă loc flexibilității, poate ajuta la menținerea unui stil de viață sănătos și durabil. Această abordare susține sănătatea metabolică și funcția cognitivă, permițând în același timp și mici indulgențe cu moderație.

Sursa foto: Syda Productions | Dreamstime.com

Citește și Dietetician specializat în nutriție oncologică: „Acestea sunt singurele alimente pe care nu le mănânc niciodată, niciodată”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *