”M-am rugat lui Dumnezeu, și seara, și dimineața, să vină cereale ieftine din Ucraina”, oier român, intervievat de VIAȚA SATULUI, pentru rubrica ”Spuse pe șleau”

Exportul de ovine din România pe piețele terțe: creștere semnificativă în perioada ianuarie - mai 2023, față de același interval al anului trecut; câștiguri de peste 100.000.000 de euro Exportul de ovine din România pe piețele terțe: creștere semnificativă în perioada ianuarie - mai 2023, față de același interval al anului trecut; câștiguri de peste 100.000.000 de euro

Șefi ai unor asociații de creștere a animalelor din România au recunoscut pentru VIAȚA SATULUI că importurile de cereale din Ucraina, mai ieftine decât cerealele din producția internă, i-au ajutat să își salveze fermele în iarna 2022 – 2023.  Interviurile au fost realizate la Târgul AGRARIA, 21 – 24 aprilie 2023, platforma Jucu, jud. Cluj.

Călin Fărgaciu, primar, com. Săndulești, jud. Cluj, președinte onorific al Coop. ”Someș – Arieș”: ”Sincer, dacă suntem sinceri sinceri, pe noi, pe văcari, importurile de cereale din Ucraina ne-au ajutat, chiar ne-au adus un beneficiu. Nu putem să fim ipocriți. Prețul cerealelor din România a fost foarte sus, dacă s-ar fi suprapus peste un preț foarte mic la lapte, ne-am fi închis prăvăliile”.

Nicolae Cioranu, președinte Asociația ”Păstorul Miorița”:

Noi, după seceta de astă vară, când fânurile au ajuns la prețuri de trei ori mai mari, nu exagerez, un balot de lucernă rotund, din ăsta de 230-240 de kg, îl cumpăram cu 100 de lei, astă iarnă nu te puteai apropia de el fără 300 de lei! Să nu fi scăzut prețul la concentrate ( obținute din cereale ieftine din Ucraian, n.n. ), cu noi nu vă mai întâlneați la toamnă ca fermieri. M-am întâlnit prin toamnă, pe la minister ( Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, n.n. ) cu niște fermieri din cultura mare și le-am spus că mă rog lui Dumnezeu, și seara, și dimineața, să vină cereale ieftine din Ucraina. ( … ) Eu am participat la miting, pentru că sunt frații mei, dacă cultura mare n-ar fi, n-aș putea ține animalele, fără discuție, dar pentru noi, oierii, cerealele din Ucraina au fost un noroc.

Dumitru Mircea, președinte Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțata Românească – tip Simmental”

Am înțeles că prin zonele din sud unii crescători de animale au cumpărat niște produse ( cereale din Ucraina, n.n. ) cu probleme, mă refer la porumb în special, porumb cu aflatoxină

Reporter: ”Aflatoxina a fost depistată și în cereale din România, acestea sunt accidente…

Precizare: ”Comisia Europeană a stopat, în 2 mai 2023, importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina în România, Ungaria, Polonia, Bulgaria și Polonia, până la 5 iunie 2023”

Exportul de ovine din România pe piețele terțe: creștere semnificativă în perioada ianuarie - mai 2023, față de același interval al anului trecut; câștiguri de peste 100.000.000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *