Janusz Wojciechowski, comisarul desemnat pentru portofoliul european al Agriculturii, investigat de OLAF pentru fraudarea bugetului european

Statistici îngrijorătoare privind comerțul cu cereale al Uniunii Europene: exporturile au scăzut cu 23 %, importurile au crescut cu 56 % Statistici îngrijorătoare privind comerțul cu cereale al Uniunii Europene: exporturile au scăzut cu 23 %, importurile au crescut cu 56 %

OLAF a comunicat înainte de a fi anunțată componența noii Comisii Europene că polonezul este cercetat pentru ”nereguli privind cheltuirea banilor din bugetul european pentru acoperirea unor costuri de călătorie”, a precizat publicația brusselstimes.com în ediția din 8 septembrie.

Contactat de France Press, Janusz Wojciechowski a declarat că ar fi vorba de suma de 11.250 de euro, pe care a restituit-o Parlamentului European când a constatat că nu a inclus în deconturi câteva documente justificative pentru acoperirea unor cheltuieli de transport, în perioada 2009 – 2011, când a fost europarlamentar. El a mai precizat agenției franceze că a restuit banii din inițiativă proprie și nu la somația Parlamentului European. Politicianul polonez a acuzat o ”eroare administrativă” și a asigurat că va furniza OLAF o exlicație completă.

Publicația germană Der Spigel a notat, în schimb, că OLAF ar cerceta alte cheltuieli, decât cele invocate de Wojciechowski.

Polonezul Janusz Wojciechowski a avut mai multe mandate de europarlamentar, fiind chiar membru al Comisiei pentru Agricultură, iar în prezent este membru al Curții Europene de Conturi.

Comisarul propus pentru portofoliul agriculturii europene a ajuns europarlamentar în 2004, din partea Partidului Țăranilor Polonezi ( Polish Peasants’ Party, în poloneză Polskie Stronnictwo Ludowe ), apoi, din anul 2010, a devenit membru al partidului ”Lege și Dreptate”. În 2016, a ajuns membru al Curții Europene de Conturi.

Janusz Wojciechowski , foto niezalezna.pl

În cadrul Parlamentului European, a fost membru al Biroului Partidului Popular European și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură. A părăsit grupul popularilor europeni pentru a se înscrie în grupul Europa Națiunilor și a Libertății, decizie care l-a costat excluderea din Partidul Țăranilor Europeni.

Politicianul polonez a fost membru al grupurilor de cooperare cu Khazastan, Kîrgîstan și Uzbekistan, dar a activat și în cadrul relațiilor UE cu Tajikistan, Turkmenistan și Mongolia.

În trecut, Janusz Wojciechowski a fost procuror ( 1977 – 1980 ) și judecător ( 1980 – 1993 ), dar și președinte al Curții Supreme de Audit ( 1995 – 2001 ) și chiar parlamentar în Parlamentul polonez, între 1993 – 1995 și 2001 – 2004, potrivit weakipedia.

credit foto Belga

Statistici îngrijorătoare privind comerțul cu cereale al Uniunii Europene: exporturile au scăzut cu 23 %, importurile au crescut cu 56 %

Comentarii

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *