Înghețată de care n-ai mai auzit. Gusturi inedite în acest sezon în gelateriile italiene

înghețată cu carne înghetata cu mortadella înghețata sarata înghetata cu ceapa înghetata cu ciuperci inghetata de dovleac sursa foto: https://www.ciaccolab.it/

Asociem instant înghețata cu ideea de dulce,  însă e doar o asociere culturală. La fel de bine poate avea și gust din spectrul sărat, iar italienii, oameni creativi prin natura lor, propun diferite înghețate sărate în meniuri. Sau chiar combinații în care domină dulcele dar sunt și nuanțe din spectrul sărat.

Nu demult am fost la o masă în care printre aperitive exista o versiune de înghețată de parmezan asortată cu dulceață caldă de sfeclă roșie cu un topping de oțet balsamic concentrat. O găsesc în continuare o idee irezistibilă și mi-a rămas în memoria afectivă ca un moment de maximă plăcere.

Și așa am căutat din reflex informații și idei pe subiect și am descoperit că universul înghețatelor neobișnuite e populat de specii pe cât neașteptate, pe atât de interesante.

Combinații de dulce cu sărat

-înghețată cu fructe de pădure și brânză brie – o propune o gelaterie din Roma, într-o variantă fără lactoză și fără gluten, îndulcită cu fructoză

-înghețată fior di latte cu aromă de ciuperci shiitake japoneze – o combinație care reușește să pună în evidență gustul lor ieșit din comun dar într-un produs în care domină gustul dulce

-înghețată de dovleac, dulceață de ceapă și brandy – un rezultat complex, plin de nuanțe, care combină senzația de cald pe care o dă alcoolul cu gustul de umami din ceapă și de dulce aromat din dovleac

-înghețată cu fenicul sălbatic și mentă – are o notă decisă de fresh, și fenicului, ca și menta, conține mult mentol

-înghețată de ricotta, busuioc și cuburi de mandarină confiată – îmbină cremozitatea brânzei ricotta cu prospețimea busuiocului, cu aroma de mandarine ca accent

-înghețată cu gust de pizza

-înghețată cu mortadella

-înghețată de dovleac și file de anșoa

Hamburgher de înghețată de pulled pork

La Parma, o zonă de mare tradiție în privinta preparatelor din carne de porc, cineva a gătit carne în stil pulled pork, cu care a creat ceva la intesecția dintre înghețată și sorbetto. Pe care l-a asociat cu o cremă de brânză și un mix de salată și a creat cu ele un inedit burgher estival, rece. Pe cât de fusion posibil.

Înghețată cu alcool, interzisă la cei sub 18 ani

La Noto, în Sicilia, se vinde o înghețată cu Bitter Campari și sorbetto de portocale roșii. Altcineva, la Roma, propune Piña Colada, cu ananas, cocos și rhum, reunite într-o înghețată.

Înghețatele cu alcool sunt de ispirație americană, de acolo vine ideea de a recrea gusturile diferitelor cocktailuri sub formă de înghețată, pornind de la o bază dulce.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

sursa foto: https://www.ciaccolab.it/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *