India interzice exportul de ceapă până în martie 2023; țara asiatică este al doilea producător la nivel mondial

CEAPĂ DIN UCRAINA: importuri de peste 200.000 de euro, în luna ianuarie; înainte de război, am cumpărat mai mult CEAPĂ DIN UCRAINA: importuri de peste 200.000 de euro, în luna ianuarie; înainte de război, am cumpărat mai mult

„Politica privind exporturile de ceapă este modificată de la liber la interzis, până la 31 martie 2024”, a comunicat Direcția Generală Comerț Exterior (DGFT), din cadrul guvernului indian. 

Autoritățile au explicat că au luat această decizie pentru a asigura o disponibilitate sporită pe plan intern, precum și pentru a menține prețurile sub control.

Leguma este vândută, în prezent, în New Delhi, cu 70-80 Rs per kilogram ( 1 euro = 88,9 rupii ). 

DGFT a precizat că exporturile de ceapă din India vor fi totuși acceptate în baza permisiunii acordate de guvern altor țări, dacă acestea vor formula o cerere în acest sens. Cei mai mari clienți ai cepei produse în India sunt: Bangladesh, Malaezia și Emiratele Arabe Unite.

DGFT a mai comunicat că volumele a căror încărcare a început înainte de această notificare pot fi exportate.

Exporturile sunt permise și dacă „loturi de ceapă au fost predate în vamă înainte de această notificare și sunt înregistrate în sistemul acestora/ în cazul în care lotul de ceapă a intrat în stația vamală pentru export înainte de această notificare și este înregistrat în sistemele electronice ale custodelui în cauză al stației vamale cu dovezi verificabile ale ștampilării datei și orei, înainte de 8 decembrie”.

Pentru a ține sub control prețurile cepei, Guvernul de la New Delhi a mai luat în trecut mai multe măsuri, inclusiv impunerea unui preț minim de export (MEP) de 800 USD pe tonă la exporturile de ceapă din 28 octombrie până pe 31 decembrie anul acesta.

În octombrie, guvernul central a decis să intensifice vânzarea stocului de ceapă tampon la o rată subvenționată de 25 rupii per kg pe piețele de vânzare cu amănuntul pentru a susține consumul. 

În afară de aceasta, guvernul a impus și o taxă la export de 40% la ceapă până la 31 decembrie, pentru volumele deja contractate.

Potrivit datelor WPI ( Whole Price Index ), publicate pe 14 noiembrie, în timp ce indexul prețurilor la mai multe specii de legume și cartofi a scăzut cu 21,04 % și respectiv 29,27 %, rata anuală de creștere a prețurilor la ceapă a continuat să se mențină ridicată, la 62,60%, în octombrie 2023.

India este al doilea producător de ceapă la nivel mondial, după China. Producția anuală se ridică la 25.000.000 de tone.

foto cover pexels.com/Ylanite Koppens

CEAPĂ DIN UCRAINA: importuri de peste 200.000 de euro, în luna ianuarie; înainte de război, am cumpărat mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *