Cel mai bun mod de reducere a excesului de grăsime abdominală la copii este printr-o combinaţie de alimentaţie sănătoasă şi activitate fizică regulată, conform cercetătorilor australieni, transmite agenţia de știri Xinhua, citată de Agerpres.
Potrivit unui studiu publicat sâmbătă, care a analizat date colectate din 34 de studii clinice la care au participat peste 8.100 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani, o strategie bazată pe combinaţia dintre o alimentaţie sănătoasă şi exerciţiile fizice s-a dovedit în mod semnificativ mai eficientă pentru reducerea ţesutului adipos din zona abdominală comparativ cu fiecare dintre cele două abordări aplicate separat.
Obezitatea centrală, care se referă la grăsimea stocată în zona stomacului şi a organelor interne, este considerată mai periculoasă decât obezitatea generală din cauza asocierii sale cu bolile de inimă, diabetul şi alte probleme de sănătate pe termen lung, au declarat cercetătorii de la Universitatea Charles Sturt şi Universitatea Western Sydney. Strategiile unidirecţionale – doar alimentaţia, doar exerciţiile fizice sau doar suplimentele ori medicamentele – nu au avut rezultate semnificative pentru reducerea circumferinţei taliei, potrivit studiului publicat în JAMA Network Open.
Dieta mediteraneană sau cu conținut redus de grăsimi combinată cu 150 de minute de sport săptămânal
Cele mai de succes programe au inclus o asociere între dieta mediteraneană, sau alimentaţia cu un conţinut redus de grăsimi, cu până la 150 de minute de activitate fizică pe săptămână, pe o perioadă de 6 până la 9 luni. Experţii susţin că aceste rezultate evidenţiază nevoia urgentă de acţiune, în condiţiile în care ratele obezităţii infantile la nivel mondial continuă să crească, afectând aproximativ 94 de milioane de fete şi 65 de milioane de băieţi din întreaga lume în 2022.
Cercetătorii au subliniat că sunt necesare eforturi coordonate din partea autorităţilor guvernamentale, a şcolilor şi a organizaţiilor sanitare pentru a aborda această problemă, adăugând că rezultatele susţin obiectivele globale de a pune capăt malnutriţiei şi de a reduce numărul deceselor timpurii cauzate de boli netransmisibile până în 2030.
