Săptămâna aceasta a fost lansat proiectul „Food Waste Prevention in Harghita”, câștigat de Consiliul Județean. Astfel, se va dezvolta o aplicaţie mobilă pentru a ajuta consumatorii să reducă risipa alimentară, transmite Radio Târgu Mureș preluat de Rador.
Directorul Asociației de Dezvoltare Rurală, László Csongor, precizează că CJ Harghita finanțează 50%
din proiectul de 300.000 de euro atras de la Comisia Europeană:
„Proiectul durează 24 de luni și implică 30.000 de persoane, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor urbani, privind gestionarea eficientă a alimentelor pe care le cumpără. Proiectul intenționează să dezvolte o aplicație mobilă, scopul este de a avea 1000 de consumatori implicați activ în reducerea risipei, pentru reprezentanții restaurantelor și elevi la profiluri gastronomic. Aceste programe vor include cele mai bune practici și o mai bună planificare a stocurilor.”
László Csongor subliniază că aruncând mâncare irosim nu doar alimentele în sine, ci şi toate resursele naturale necesare pentru producerea, transportul şi depozitarea lor. Aceasta înseamnă o presiune suplimentară asupra mediului şi o contribuţie la schimbările climatice.