Festivalul Produsului Tradițional, organizat de USAMV Cluj-Napoca. Printre produsele prezentate de studenți: gulaș secuiesc, zamă de șelate, păstrăv afumat în cobză de brad sau mălai dulce

festivalul produsului traditional, usamv cluj-napoca, studenti, agricultura Sursa foto: USAMV Cluj-Napoca

Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza ediția XVII-a a Festivalului Produsului Tradițional, susținut de studenții din anul IV de la Ingineria mediului.

Evenimentul va avea loc în data de 27 mai 2024, între orele 10.00 – 18.00, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat al instituției.

Studenții vor prezenta rețete de produse tradiționale din județele din care provin, inclusiv caietele de sarcini ale rețetelor. Acestea vor fi jurizate de profesori, alături de specialiști în gastronomie și tradiții populare.

„Festivalul nostru este deja o tradiție, care readuce în prim-plan rețetele locale ale bucătăriei românești, rețete care sunt culese chiar de către studenți. Ei dobândesc astfel mai multe competențe: certificare și control de ferme și gospodării ecologice; elaborare caiete de sarcini pentru produse agricole/alimentare tradiționale; elaborare proceduri de certificare produse montane; certificare locală și etică a produselor; elaborare caiete de sarcini pentru produse DOP (Denumire de Origine Protejată), IGP (Indicație de Protecție Geografică) și TSG (Specialitate Garantată), prin desfășurarea unei activități practice în localitatea de origine a familiei. Obiectivul acestei activități pedagogice vizează scoaterea din uitare a gastronomiei tradiționale țărănești, dar și formarea unui absolvent USAMV Cluj-Napoca ca specialist în construcția de demersuri de marketing agricultural”, a declarat coordonatorul evenimentului, Conf. dr. Avram Fițiu, de la Facultatea de Agricultură.

Vor fi prezentate spre jurizare și degustare rețete tradiționale, printre care menționăm:

  • Poale-n brâu moldovenești de Nicolae Bălcescu (Bacău)
  • Mălăieș de Florești (Cluj)
  • Tochitură dobrogeană (Constanța)
  • Gulyas de Satu Mare (Satu Mare)
  • Gulaș secuiesc de Sâncrăieni (Harghita)
  • Păstrăv afumat în cobză de brad de Bucovina (Suceava)
  • Mălai dulce de Sânmihai (Sălaj)
  • Scorușe de Țagu (Bistrița-Năsăud)

Sursa foto: USAMV Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *