Tot mai mulți oameni sunt preocupați de a avea obiceiuri sănătoase pentru a se simți bine atât fizic, cât și mental. Printre aceste obiceiuri, alimentatia joacă un rol esențial. Modul în care mâncăm și ce alegem să consumăm are un impact direct asupra sănătății noastre, scrie ABC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Pe lângă faptul că ne oferă energie și nutrienții necesari pentru activitățile zilnice, alimentele pot aduce beneficii, dar și probleme serioase, uneori chiar boli. Acestea apar atunci când facem excese alimentare cu produse care au o valoare nutrițională redusă și conțin substanțe sau compuși dăunători organismului.
Patru alimente de evitat/ Nu le ține în casă dacă vrei să trăiești mai mult
Expertul în longevitate Dan Buettner, cunoscut pentru cercetările sale despre „zonele albastre” – regiuni din lume unde oamenii trăiesc mai mult și mai sănătos – a identificat patru categorii de alimente care nu ar trebui să fie păstrate în casă, dacă dorim să evităm obezitatea și să ne creștem speranța de viață.
Acestea sunt, potrivit lui Buettner, cele mai strâns legate de apariția obezității și a altor boli, inclusiv cancer. Iată lista prezentată de el pe contul său de Instagram:
1. Carnea procesată
-
Salam, cârnați, chorizo, mezeluri în general.
„Știm că aceste produse sunt asociate cu apariția cancerului”, afirmă Buettner.
2. Băuturile îndulcite
-
Răcoritoare carbogazoase și sucuri de fructe din comerț.
„Acestea sunt principala sursă de zahăr rafinat în dieta americană.”
3. Gustările sărate
-
Chipsuri, snacksuri, biscuiți sărați etc.
„Sunt printre cele mai corelate cu obezitatea”, explică el.
4. Dulciurile ambalate
-
Prăjituri, produse de patiserie, bomboane, ciocolată.
„Sunt extrem de procesate, bogate în calorii și sărace în nutrienți.”
„Nu mă deranjează dacă, din când în când, ieși în oraș și îți satisfaci o poftă”, spune expertul. „Dar cele patru lucruri care nu ar trebui niciodată să treacă pragul casei tale sunt aceste produse. Dacă vrei să te bucuri de ele, ieși afară și consumă-le acolo – dar nu le păstra acasă, ispitindu-te în fiecare zi. Ne revedem când împlinești 100 de ani”, conchide Buettner cu umor.
O plăcere periculoasă
Aceste alimente pot fi tentante – sunt gustoase, accesibile și ușor de consumat. Însă ascund un conținut ridicat de calorii, zahăr, grăsimi, sare și foarte puțini nutrienți esențiali. În plus, unele pot da chiar dependență. Pentru o viață lungă și sănătoasă, Buettner recomandă să evităm să le aducem în cămara și frigiderul nostru și să optăm, în schimb, pentru alternative mai naturale și echilibrate.
