De ce roșiile nu mai au gustul de altădată? Specialist: „Se apelează la fel de fel de tertipuri ca numărul de fructe să fie mai mare” / „Este foarte greu să ajungi la un optim între perisabilitatea produsului respectiv și calitatea lui”

tomate, olt, preturi, paste

Prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector în  cadrul Universității de Științele Vieții Iași, un reputat specialist horticol, susține că gustul roșiilor poate fi modificat din cauza solului, iar piața cere acum cantitate și mai puțin calitate, informează Ziarul de Iași.

„Gustul tomatelor se poate schimba doar din nutriție, adică cum sunt hrănite plantele, vorbim de macro și micro elemente, și este determinat de anumiți compuși. Vorbim despre compușii primari și secundari de metabolism pe care îi pot conține fructele respective. Bineînțeles, unii dintre ei au și rol antioxidant, cum sunt compușii din categoria carotenului, largopenului, și sunt în principal determinați genetic de respectivii care induc acești compuși într-o cantitate mai mare sau mai mică”, a declarat specialistul.

Legumele și fructele obținute în câmp sunt mai gustoase pentru că se obțin într-o perioadă mai lungă de timp, iar în fructul respectiv au timp să se acumuleze compușii secundari de metabolism, explică el.

„Pe lângă asta, vorbim și de compușii primari de metabolism, cum ar fi glucidele sau aciditatea unui fruct, pentru că tomatele sunt cele mai echilibrate. Toate se acumulează. Perioada, varietatea și generica fac diferența în ceea ce privește gustul”, a adăugat specialistul.

În acest context, specialistul a recomandat ca roșiile să fie achiziționate de la persoane de încredere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *