Orice perioadă de restricții vine și cu reversul ei, perioada nerestricțiilor alimentare sau perioada imediat terminării lor. După o vreme în care nu ai mâncat anumite grupe mari de alimente, cum ar fi produsele animale în totalitatea lor, poți avea două abordări:
- În care te simți bine așa cum ai mâncat în ultima vreme și nu îți este poftă de ceva ce ți-a fost interzis.
- Cea mai frecventă, în care ai da iama în toate.
Problema cu sărbătorile și mâncarea nu vine din faptul că avem liber la a mânca din toate ingredientele, ci din faptul că gătim mult prea multe feluri de mâncare pe care suntem cumva nevoiți să le mâncăm pentru că altfel se strică.
Și ca să evităm să mâncăm prea mult, ar trebui să scoatem ceva din alimentația noastră pentru a introduce alimentele specifice acestei perioade.
De exemplu, poți scoate din ciocolată și cozonac dacă vrei să mănânci mai multe produse din porc. Poți scoate din multitudinea de brânzeturi și unt ca să poți adăuga niște tobă, șorici, șuncă, piftie etc.
Poți avea câteva zile în care să îți faci pofta de aceste produse specifice sărbătorilor și apoi să te întorci la terciul tău de ovăz și avocado. Cumva, cred că tot echilibru alimentar se numește și asta.
Mărimea porției este, iarăși, o lecție foarte importantă când vine vorba de echilibru în bucătărie. Nu spune nimeni să mănânci 1 kg de șorici la o masă sau, dimpotrivă, 10 grame. Cred că mărimea porției o putem determina fiecare, cu singura condiție de a mânca în stare de conștiență și conectare cu noi. Fără nervi, fără oboseală, fără răzbunare, fără pretenția de la mâncare să ne vindece de toate pe loc.
După o perioadă de post, în care organismul s-a obișnuit cu o alimentație mai ușoară și bazată pe vegetale, reintroducerea cărnii de porc trebuie să fie graduală pentru a evita disconfortul digestiv.
Câteva sfaturi utile
- Începe cu cantități mici și nu grase. Mănâncă aproximativ un pod de palmă de carne și evită bucățile grase. Grăsimile sunt cele care solicită cel mai mult digestia. Vei da degeaba vina pe carnea de porc că ți-a picat greu. Grăsimea a fost, de fapt, de vină.
- Evită combinațiile greu de digerat. Mănâncă friptura de porc cu salată sau murături ori alte legume. Nu pune direct în farfurie carne cu cartofi prăjiți sau cu piure făcut cu mult unt și lapte.
- Gătește carnea corespunzător. Prepară carnea prin metode ușoare, cum ar fi fierberea, coacerea sau grătarul. Evită prăjirea, care poate îngreuna digestia. Adaugă condimente care sprijină digestia, precum ghimbir, oregano, coriandru sau chimen.
- Consumă un ceai digestiv după masă. Ceaiuri din mentă, ghimbir sau mușețel pot ajuta la prevenirea balonării sau a indigestiei.
- Dacă ai ținut cont de toate cele de mai sus, dar totuși simți că nu ți-a picat bine mâncarea, dă o pauză cărnii de porc. Mănâncă pește, fructe de mare, poate câteva linguri de piftie sau un cracker cu pateu de ficat de porc, etc.
- Nu uita cu totul de alimentele vegetale. Să ai mereu în farfurie, la fiecare masă, o sursă vie de alimente. Fie că e vorba de un ardei sau niște castraveți „obosiți”, tot o să fie mai bine decât carne și derivate sau brânză și derivate și atât. Nu, pâinea nu este aliment viu.
Tot ce am scris mai sus despre carnea de porc este valabil și pentru cea de vită și pentru restul cărnurilor după o perioadă de post.
Și încă ceva: dacă ții post frecvent, probabil că nu ești un mare împătimit al produselor din carne. Asta înseamnă că digestia ta nu este perfecționată în acest sens. Cu atât mai mult trebuie să fii moderat atunci când reintroduci alimentația animală.
Digestia proteinelor, a grăsimilor și a colagenului presupune secretarea a numeroase enzime la toate nivelurile tubului digestiv: stomac, intestin subțire, pancreas, vezică biliară. Așadar, organismul muncește foarte mult la descompunerea lor în substanțe ce pot fi absorbite. Ar aprecia puțină moderație din partea noastră. Și haideți să recunoaștem că plăcerea cea mai mare o simțim la primele guri de mâncare și nu la ultimele.