Cum folosești albușul rămas după ce faci tort sau maioneză sau tiramisù? Trei rețete rapide pentru prânz sau cină

omleta de albus, retete antirisipa, cum folosesti albusul ramas Omletă de albuș. Foto: muscleegg.com

Cui obișnuiește să prepare acasă torturi sau în general mese la care se adună familia lărgită i se întâmplă de cele mai multe ori să îi rămână multe albușuri de ou. Și nu prea știe ce să facă cu ele, am văzut, nu de puțin ori, albușuri aruncate la coș, ceea ce e total fără sens. Albușurile sunt o resursă extrem de importantă și pentru industria alimentară, pentru că au în conținut preponderent proteine dar sunt lipsite de partea de colesterol și în general grăsimi specifică, în schimb, gălbenușului. Motive suficiente ca atunci când le avem, să le folosim.

Cum putem folosi albușul în diferite preparate

Prima și cea mai simplă idee, din albușuri se fac bezele, iar în cofetărie același principiu să stă la baza straturilor de meringă din torturi cum este, de exemplu, clasica Pavlova. Apoi, albușul de ou în stare naturală mai are o întrebuințare mai puțin cunoscută: când vrem să limpezim o supă, dăm drumul la albușul întreg în supa rece și o aducem la punctul de fierbere. În procesul de coagulare, albușul va îngloba în el toate aparentele impurități și va lăsa lichidul mult mai clar și limpede.

O altă întrebuințare clasică este aceea de a-l monta cu zahăr și suc de lămâie, pentru a crea clasica glazură numită în limba tării unde s-a născut – Franța – glace royale. Sau, dacă într-o compoziție adăugăm mai multe albușuri bătute spumă, ea va crește fără să mai aibă nevoie de praf de copt, cum se întâmplă în cazul pandișpanului clasic. Altă posibilitate: când facem șnițele sau dovlecei sau orice altceva pané, le putem trece doar prin albuș, nu prin ou întreg bătut, și apoi prin pesmet. Vor ieși mult mai delicate, mai fine.

Iar în afară de aceste întrebuințări, albușul poate fi folosit ca bază, ca aliment principal, în diferite preparate rapide ideale la mesele de fiecare zi: omletă, pancakes sau clătite, tarte, muffin etc, printre care cele de mai jos.

Trei rețete simple din albuș de our

Omletă din albușuri

Se bat pur și simplu albușurile, simple, doar cu sare și piper. Sau cu adaos, la final, după ce au înglobat aer, de brânzeturi sau ierburi aromatice de primăvară, cum ar fi ceapa verde și mărarul. Se gătește în tigaie ca o omletă oarecare, sub capac, la foc mic, întorcând-o pe ambele părți.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Clătite din albușuri

Se prepară ca orie compoziție clasică de clătite, dar respectând o proporție bine definită între ingrediente. Și asta, pentru că lipsește gălbenușul, care putere mult mai mare de a lega ingredientele.

O proporție corectă pentru clătite reușite este aceea în care suma dintre făină și lapte echivalează cu albușul, în greutate, în condițiile în care laptele și făina sunt egale și între ele.

Cu alte cuvinte: 50 g faină, 50 g lapte, 100 g albuș.

Chiftele de albuș cu brânzeturi

Și în acest caz, folosim orice brânză semiuscată sau uscată avem la îndemână, cașcaval ras, chiar telemea sau caș de oaie sau de vacă. Dacă vrem, putem să completăm și cu puțină ceapă verde sau mărar. Condiția principală este ca brânza să fie rasă cât mai fin.

Din nou, e nevoie să ținem cont de proporția dintre ingrediente: brânza trebuie să fie dublul albușurilor: 150 g albușuri, 300 g de brânză, eventual la alte condimente. Se amestecă pur și simplu și vom obține o compoziție comparabilă ca și consistență cu oricare alta de chiftele. Se dă formă și se prăjesc, trecându-le întâi prin pesmet, sau se coc în air fryer sau la cuptor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *