Conopida și broccoli sunt prin definiție legume ale anotimpului rece, nu neapărat iubite de toată lumea dar asta pentru că nu sunt gătite în maniera optimă. Au un gust relativ neutru și au nevoie de un adaos aromatic pentru a-i conferi sapiditate.
În afară de cazul în care le preparăm sotate rapid în puțin ulei, de exemplu cu usturoi și ardei iute, putem prepara conopida și broccoli pané, pe modelul șnițelelor. În loc de carne, legume, dat trecute prin aceeași secvență de ou bătut și pesmet, care să le facă să devină crocante la suprafață și moi în interior.
Iar dacă nu vrem să le prăjim în baie de ulei, avem ca alternative fie cuptorul, fie un air fryer. Merg și la cină, merg și de luat la pachet.
Ingrediente pentru circa 4 porții
1 conopidă medie
1 broccoli
4 ouă
pesmet cât e nevoie (se poate încerca și cu griș sau mălai)
ulei, sare, piper
Procedeu
Înainte de orice, se desfac cele două legume în buchețele cât mai mici, în acest fel le pătrunde căldura mai ușor și ies în final mai bine. Dar sunt și mai apetisante pentru că suprafața în care devin rumene e mai mare.
Se bat ouăle separat într-un bol mare, să înglobeze cât mai mult aer, ca să devină fluide. Adăugăm peste ele sare și piper după gust, eventual alte condimente.
Într-o farfurie mare întinsă, pregătim pesmetul: umplem farfuria cu un strat de circa doua degete, pentru că va fi nevoie.
Acum pregătim fie tigaia în care prăjim în baie de ulei, fie cuptorul sau aparatul air fryer.
Se trec buchețelele de broccoli și conopidă întâi prin ou, apoi prin pesmet.
Se prăjesc în serii, având grijă ca uleiul să nu ajungă la temperatură foarte ridicată: facem o probă cu o scobitoare – dacă vedem că sfârâie puțin uleiul în jurul ei, aceea e temperatura potrivită.
Se scot din ulei pe hârtie absorbantă, pentru a pierde excesul de ulei.
Conopida și broccoli pané servesc așa calde, cel mai bine, cu orez simplu și salată verde. Eventual, cu un sos sănătos făcut în casă, fie dressing din iaurt, fie sos guacamole, fie ketchup.