„Ceaiuri elixir” din ingrediente atipice cu efecte complexe pentru trup și minte. Ceai de morcovi pentru piele, ceai de ghimbir și afine pentru memorie sau ceai pentru imunitate pe bază de portocale și scorțișoară / Cum te ajută curcuma sau pudra de ardei cayenne

Sursa foto: Unsplash Sursa foto: Unsplash

Prin definiție ceaiul este o băutură preparată prin adăugarea unor ingrediente – de regulă plante – în apă fierbinte. În funcție de temperatura apei, modul în care sunt infuzate sau fierte ingredientele preparatul rezultat are o serie de proprietăți. Pe principiul acesta, luând în calcul efectele unor ingrediente diverse, care sunt activate de apa fierbinte sunt preparate și ceaiurile elixir. 

Acestea îmbină efectele antioxidante cu alte beneficii nutriționale și sunt numite așa pentru proprietățile lor complexe, care au efect asupra stării generale acționând punctual pentru a sprijini un somn mai bun, pentru a reduce stresul, a facilita digestia și a stimula topirea depozitelor de grăsimi, dar și pentru multe alte efecte vindecătoare și benefice.

Ceaiurile elixir folosesc ingrediente simple care pe lângă beneficii au și un gust care încânta papilele gustative. 

Vezi detalii

Ceai cu efect tonic, intens revigorant

Cafeaua este pentru foarte mulți dintre noi prima alegere, dimineața. Dar, nu este singura care te poate pune în mișcare. Alternativa este un ceai elixir care învinge rapid oboseala, aduce energie și tonus.  Efectul este datorat combinației dintre sucul de lămâie – important factor alcalin cu un aport semnificativ de vitamina C (dimineața, vitamina C este la fel de eficientă ca și cafeaua), combinate cu puțină curcumă. Curcuma are un puternic efect detoxifiant, antiseptic și antibacterian natural. Totodată este un antiinflamator și este ideală în dietă pentru că arde grăsimi. Curcuma previne boala Alzheimer, depresia și artrita și face toate acestea fără contraindicații.

Formula ceaiului tonic matinal este:

  • 250 de mililitri de apă fierbinte (la 90 de grade);  
  • un vârf de linguriță de pudră de curcumă; 
  • sucul de la jumătate de lămâie. 

Pune totul împreună, acoperă, lasă să stea cinci minute, îndulcește cu miere și bea. 

Sursa foto: Unsplash
Sursa foto: Unsplash

Altă formulă de ceai tonic, ideal dimineața

Combinația include: ghimbir, mentă și lămâie. Împreună, toate acestea sunt un un excelent stimulent natural pentru trup și minte. Ghimbirul stimulează circulația sângelui și are proprietăți antiinflamatoare. Menta aduce o senzație de prospețime, calmează stomacul și îmbunătățește concentrarea. Lămâia oferă vitamina C și îmbunătățește imunitatea. Acest ceai elixir este perfect pentru a te revigora dimineața sau în orice moment al zilei când simți nevoia de un impuls natural de energie. 

Formula ceaiului tonic:

  • o linguriță de rădăcină de ghimbir proaspătă, tăiată mărunt; 
  • o linguriță de frunze de mentă proaspătă sau uscată; 
  • sucul de la o jumătate de lămâie;
  • 250 de mililitri de apă fierbinte (la 90 de grade).

Acoperă, lasă să stea zece minute și bea, îndulcit, dacă mai trebuie, cu miere.

Ceai elixir detoxifiant

Ardeiul cayenne, scorțișoara și lămâia își unesc forțele pentru a accelera metabolismul și a ajuta corpul să scape de rezidurile aduse de excesele alimentare. Ardeiul cayenne încălzește corpul și accelerează metabolismul. Scorțișoara reduce glicemia și colesterolul rău, iar lămâia adaugă un plus de aromă și antioxidanți. 

Formula ceaiului detoxifiant:

  • 240 ml apă fierbinte;
  • 2 vârfuri de scobitoare de praf de ardei cayenne;
  • 1 baton de scorțișoară sau o linguriță rasă de pudră de scorțișoară;
  • Sucul de la 1/2 lămâie.

Pune ingredientele în apă la 90 de grade (după ce clocotește apa, așteaptă 3 minute înainte de a adăuga ingredientele). Bea o cană de ceai, o dată pe săptămână, de preferat simplu, neîndulcit. Are un gust intens, iar după primele înghițituri vei descoperi aroma specială a acestuia. 

Sursa foto: Unsplash
Sursa foto: Unsplash

Ceai tonic pentru piele

Pielea frumoasă are nevoie de vitamina A. Folosește suc de morcovi, salvie și pudră de ardei iute extrem de bogată în vitaminele A și C, care repară colagenul și tonifică pielea. Folosește pudra de ardei, neafumată. Prepară suc de morcovi din morcovi, în casă. Ai nevoie de 200 de mililitri.

Formula ceaiului pentru piele: 

  • încălzește sucul de morcov, aproape de fierbere, dar fără să fiarbă;  
  • adaugă o linguriță de pudră de salvie; 
  • un vârf de scobitoare de pudră de ardei iute. 

Acoperă, lasă să stea zece minute și bea-l, îndulcit, dacă mai trebuie, cu miere, deși este gustos și fără. 

Ceai revigorant pentru memorie

Afinele sunt mereu în listele cu cele mai bune alimente, iar asta se datorează conținutului excepțional de antocianine și flavonoizi, care au capacitatea de a trece de bariera hematoencefalica, oferind un suport important celulei nervoase și contribuind la eliminarea radicalilor liberi rezultați din procesele fiziologice de oxidare celulară. Ghimbirul are un efect analgezic intens și poate ameliora durerile de cap rebele, iar busuiocul reduce efectele stresului, inclusiv a celui mental. 

Formula ceaiului pentru memorie: 

  • 240 ml apă fierbinte;
  • 1,5 cm ghimbir proaspăt;
  • 2 linguri de afine proaspete;
  • 3-4 frunze de busuioc.

Pune ingredientele toate într-un vas ceramic și zdobește-le. Toarnă apă fierbinte acoperă și lasă-le împreună pentru 10 minute. Strecoară și bea. Efectul  de „minte limpede” îl vei percepe imediat, iar gustul ușor iute și acid este foarte plăcut. 

Ceai elixir pentru un somn profund

Relaxează-te la sfârșitul zilei cu un ceai care te ajută să ai un somn adânc și odihnitor. Mușețelul este excelent pentru reducerea stresului și are un puternic efect calmant și relaxant. Ghimbirul este antiinflamator și ajută la eliminarea mucusului din căile respiratorii, permițând o respirație mai ușoară și un somn mai plăcut.

Formula ceaiului pentru somn:

  • 240 ml apă fierbinte;
  • o linguriță de flori de mușețel uscate;
  • 1,5 cm de ghimbir proaspăt zdrobit.

Combină ingredientele și lasă amestecul să infuzeze câteva minute. Strecoară, îndulcește cu puțină miere și bea. 

Tonic pentru imunitate

Portocalele sunt pline de vitamina C, un antioxidant cunoscut pentru protejarea corpului împotriva deteriorării celulare. Scorțișoara și mierea au proprietăți antiseptice și antivirale, iar menta aduce prospețime și un plus de vitamine și minerale. Împreună sunt excelente atunci când simți că riști o răceală sau ca să ajuți o infecție virală să treacă mai repede. 

Formula ceaiului pentru imunitate:

  • 240 ml apă fierbinte;
  • sucul de la 1/2 portocală;
  • 1 baton de scorțișoară sau o linguriță rasă de pudră;
  • 1 linguriță de miere;
  • o linguriță de frunze de mentă zdrobite.

Pune ingredientele în apa fierbinte, mai puțin mierea, acoperă și lasă să infuzeze vreme de câteva minute. Adaugă mierea și bea. În timpul sezonului gripal poți bea o cană de ceai pe zi, iar dacă ai o infecție virală, 2-3 căni pe zi te vor ajuta să reduci semnificativ simptomele și să te refaci mult mai repede. 

Tonic pentru zilele delicate

Zmeura și ghimbirul sunt perfecte pentru acea perioadă a lunii, iar zmeura are efecte calmante asupra uterului, în timp ce ghimbirul este un eficient analgezic.

Formula ceaiului pentru femei

  • 240 ml apă fierbinte;
  • două linguri de zmeură proaspătă;
  • o lingură de ghimbir ras proaspăt.

Pune zmeura zdrobită și ghimbirul într-un vas ceramic și adaugă apă. Lasă să infuzeze circa 10 minute, apoi bea. Este un ceai plăcut la gust, aromat și ușor înțepător. În zilele delicate 1-2 căni pe zi pot calma durerile menstruale. 

Sursa: Herbal Teas for Lifelong Health, de Kathleen Brown, Jeanine Pollak 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *