Turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie în țara noastră cu ajutorul celei mai complexe platforme multimedia de promovare a turismului cultural, România Atractivă. Programul include 12 rute turistice tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate în platforma multimedia dedicată printre care 30 sunt incluse în Ruta Gastronomică.
Programul România Atractivă, cu o valoare de peste 36,3 milioane de lei, face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are 211 beneficiari direcți (custozii obiectivelor culturale de vizitat) și este primul astfel de program care a inclus și gastronomia printre obiectivele turistice.
În județul Sibiu, Cristian Valentin Cismaru organizează tot felul de tururi montane pe potecile fânului, dar și competiții sportive menite să ajute salvarea „burdufului de munte” precum Burduf Challenge. Dacă ajungeți în zona Râul Sadului, aveți ocazia să degustați un preparat specific zonei: untul de urdă.
„În perioada iulie-august, când turmele sunt la munte, adică zona de pășuni alpină (1.800-2.200 m) din Munții Lotru, se face unt din urdă. De regulă după ce e scos cașul pentru burduful de munte, rămâne un zer care încă are grăsime multă. Acest zer e încălzit pentru a face jintiță și urdă. După câteva zile, această urdă este bătută și frământată intens într-o căldare cu apă rece, turnată de la înălțime pentru a avea presiune, până se adună un soi de cocoloș, care este de fapt untul”, explică Cristian Valentin Cismaru.