Cât de mult alcool poți consuma fără să-ți fie afectat ficatul /  E mai bine să bei zilnic un pahar, sau ocazional, mai multe pahare? / Consumul zilnic de alcool crește riscul de ciroză hepatică

Cât de mult alcool poți să consumi fără să-ți afecteze ficatul FOTO: Dreamstime/Alessandro Biascioli

Ficatul este adesea un organ neglijat și suprasolicitat, având rolul de a neutraliza zilnic toxinele provenite din poluarea aerului și a apei, agenții de curățare chimici, produsele pentru îngrijirea părului și pielii, precum și din plastic. Iar atunci când adăugăm în mod intenționat o toxină precum alcoolul, acest lucru pune și mai multă presiune asupra sa, arată mindbodygreen.com. Întrebarea pe care mulți și-o pun este: cât de mult alcool și cât de des îl pot consuma fără să-mi afecteze sănătatea? Cercetătorii unui nou studiu au încercat să răspundă parțial la această întrebare.

Consumul zilnic de alcool și riscul de ciroză

Aceștia au analizat date din cinci studii de mare amploare pentru a evalua dacă consumul zilnic de alcool sau același consum săptămânal, dar cu câteva zile de pauză, este asociat cu un risc mai mare de ciroză hepatică – o afecțiune severă care presupune cicatrizarea permanentă a ficatului. Rezultatele? Consumul zilnic de alcool este mult mai dăunător.

Deși multe studii anterioare s-au concentrat pe cantitatea totală de alcool consumată, acest studiu a fost unic deoarece a comparat persoane care consumau aceeași cantitate săptămânală de alcool, dar cu frecvențe diferite. S-au analizat:

  • Băutorii zilnici (care consumau alcool 7 zile pe săptămână)
  • Băutorii ocazionali (care își luau 1-2 zile de pauză pe săptămână)

Deși volumul exact de alcool consumat nu a fost măsurat, rezultatele au arătat clar că, într-un interval de 10-21 de ani, riscul de ciroză hepatică a fost cu 71% mai mare la bărbații care consumau alcool zilnic și cu 56% mai mare la femei, comparativ cu cei care luau pauze de la alcool.

De ce este important să-ți lași ficatul să se odihnească

În multe țări, ghidurile nutriționale recomandă evitarea consumului zilnic de alcool. De exemplu, Japonia are o regulă care încurajează două zile pe săptămână fără alcool, pentru a permite ficatului să se refacă. Acest studiu oferă cea mai solidă dovadă de până acum în sprijinul acestei practici.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Expunerea constantă la substanțe toxice, precum acetaldehida (un produs secundar toxic al alcoolului), ar putea explica de ce băutorii zilnici prezintă un risc mai mare de a dezvolta ciroză hepatică. Pauzele regulate de la alcool permit ficatului să proceseze mai eficient toxinele și să se refacă.

Chiar și cei care consumă alcool ocazional ar trebui să-și protejeze ficatul și să îi acorde perioade de repaus. De asemenea, cercetătorii subliniază că evitarea consumului excesiv de alcool într-o singură ocazie (binge drinking) este cel mai important factor în prevenirea cirozei.

Atunci când vine vorba de alcool, mai puțin înseamnă mai bine pentru sănătatea ficatului. Asta înseamnă atât consum redus de alcool, cât și mai puține ocazii de consum.

Totuși, nu trebuie să renunți complet la alcool pentru a-ți proteja ficatul. Există modalități prin care poți consuma alcool în mod conștient, obiceiuri care susțin sănătatea ficatului și suplimente care ajută la detoxifierea naturală a organismului în momentele în care alegi să bei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *