Carnea de balenă dispare de pe piața din Islanda; în ultimii trei ani a fost capturat un singur exemplar

Carnea de balenă dispare de pe piața din Islanda; în ultimii trei ani a fost capturat un singur exemplar

Vânătoarea de balene este pe cale să înceteze în apele care înconjoară Islanda. Activitatea aceasta, care are deja o lungă istorie, a devenit între timp controversată, atât în țară, cât și pe plan internațional. Ce se întâmplă, în mod concret? Ultima companie islandeză autorizată să vâneze balene nu a solicitat o nouă licență, după ce licența anterioară a expirat la sfârșitul anului 2023. 

Ministrul Pescuitului, Svandis Svavarsdottir, și-a exprimat opinia că există puține justificări pentru continuarea vânătorii de balene după pauza din 2024, având în vedere lipsa de beneficii economice și cererea în scădere pentru carne de balenă.

Vânătoarea de balene în Islanda a asigurat pe piața locală aprovizionarea cu diferite produse derivate, cel mai cunoscut dintre acestea fiind carnea de balenă. Aceasta nu este un aliment de bază în dieta islandeză, dar a fost consumată ocazional, de-a lungul secolelor, fiind adesea furnizată vânătorilor de balene spanioli sau olandezi în schimbul unor produse lactate, pentru a diversifica dieta locală.

În vremurile mai moderne, carnea de balenă a fost comercializată în principal pe piețele străine, în special în Japonia, și servită în restaurantele islandeze destinate turiștilor. Utilizarea gastronomică a cărnii de balenă în Islanda este, așadar, mai mult un fenomen modern decât o practică tradițională, carnea de balenă fiind un produs unic, deși controversat, în meniurile destinate vizitatorilor interesați să încerce preparate locale.

Potrivit blogului „Un Italian in Islanda”, există un restaurant cunoscut în Islanda care servește carne de balenă: în fiecare zi, este decongelată numai cantitatea de carne necesară pentru meniul zilei, porțiile fiind mici și scumpe. 

Stoparea vânătorii de balene are loc fiindcă a scăzut cererea pentru carnea de balenă, în special după ce Japonia, unul dintre principalii clienți ai islandezilor, și-a reluat vânătoarea comercială de balene în 2019. Această mișcare a Japoniei a redus semnificativ cererea de carne de balenă din Islanda.

Alte cauze: costurile în creștere ale expedițiilor de vânătoare de balene, cerințe mai stricte de siguranță sanitară veterinară pentru carnea importată și impactul pandemiei de COVID-19, care a afectat operațiunile fabricilor de procesare a cărnii de balenă. Drept urmare, în ultimii ani, a existat o activitate minimă de vânătoare de balene în Islanda, în ultimii trei ani fiind capturată o singură balenă.

foto cover tasteatlas.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *