Alertă: carcasele de porc în România au ajuns în premieră cele mai scumpe din Uniunea Europeană

Fantoma salamului ceaușist e încă prezentă, bunătățurile românești tradiționale sunt ignorate, iar șunca nemțească ieftină și nu neapărat inferioară dispare rapid de la raft Fantoma salamului ceaușist e încă prezentă, bunătățurile românești tradiționale sunt ignorate, iar șunca nemțească ieftină și nu neapărat inferioară dispare rapid de la raft

Prețul de piață al porcilor în viu la poarta abatorului a atins un nou maxim istoric, în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie, ajungând la 763,79 de lei/100 de kg, potrivit raportului săptămânal publicat de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor. Prețul a crescut cu 5,11% față de săptămâna precedentă, cu 6,57% față de luna anterioară și cu 48.42% față de aceeși perioadă a anului trecut.

Pentru prima oară, România a devenit țara cu cele mai scumpe carcase de porc din Uniunea Europeană.

Astfel, prețul național al carcaselor, calitatea standard, a înregistrat o creștere vertiginoasă, ajungând la 1,001.18 lei/100 kg pentru clasa S și 992,54 lei/100 kg, pentru clasa E.

Un studiu al Uniunii Europene publicat în 10 decembrie estimează că până în 2030, europenii ar putea să-și schimbe comportamentul alimentar, preferând carnea de pasăre de curte, în condițiile în care pesta porcină africană va continua să facă ravagii, iar prezența cărnii de porc pe piața va fi deficitară. Exporturile de carne de porc din Uniunea Europeană au fost orientate către China, țară afectată puternic de această epidemie.

Fantoma salamului ceaușist e încă prezentă, bunătățurile românești tradiționale sunt ignorate, iar șunca nemțească ieftină și nu neapărat inferioară dispare rapid de la raft

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *