Mai rar fel de mâncare atât de versatil ca plăcinta. Poate fi aperitiv, fel principal sau desert. Ne place și la micul dejun și la prânz și la cină. Dacă vin musafiri, o plăcintă rapidă ne scoate din încurcătură.
Cel mai mult la plăcintă ne plac straturile crocante între care putem pune: mere, dovleac, cireșe, zmeură, dulceață, dar în egală măsură și „sărături”: brânză, iaurt, carne tocată, ciuperci, legume etc.
Cum facem straturile de foi crocante?
Untul, este răspunsul. Sigur că putem pune și ulei, atunci când vrem un preparat de post sau vegan, dar untul este cel care dă gustul bun și textura crocantă.
Truc: Topește untul pe aragaz. Puneți foaia și cu o pensulă muiați în unt și întindeți pe toată suprafața foii. Puneți mai multe foi una peste alta și abia apoi umplutură.
Cum obții un aspect frumos rumenit deasupra plăcintei?
Truc: Batem un gălbenuș de ou (sau chiar un ou întreg) și adăugăm o lingură de apă sau lapte. Tot cu o pensulă ungem ultimul strat, cel de deasupra, pe toată suprafața, mai puțin marginile. Astfel plăcinta va căpăta un aspect lucios și frumos rumenit.
Dacă dorim să strălucească, ungem cu smântână pentru frișcă. Putem presera și puțin zahăr (la plăcintele dulci) pentru un aspect mai special.
Cum facem ca plăcinta să nu se umfle în timpul gătirii?
Umflarea plăcintei se datorează acumulării aerului cald între straturi. Nu este o problemaă reală, pentru că o dată scoasă din cuptor, va reveni la forma ei normală. Dar este posibil ca foile să se crape în timpul procesului de gătire.
Truc: Înainte de a băga plăcinta în cuptor, cu un cuțit cu lamă ascuțită, străpungeți plăcinta de sus până la fundul tăvii din loc în loc. Astfel aerul va putea ieșii în timpul coacerii.