ABC în bucătărie | Condimente pentru diverse tipuri de carne / Ce marinăm înainte de preparare și ce punem direct pe grătar / Ghid complet pentru carnea de vită, de pui, de porc, de oaie și de pește

condimente, abc in bucatarie, carne, marinare Foto: Pexels

Condimentele clasice de pus pe carne sau pește sunt sarea și piperul, dar există și numeroase plante aromatice care pot fi folosite. Ca și în cazul vinurilor, fiecare tip de carne are condimente care i se potrivesc și unele care trebuie evitate. Iată câteva exemple.

Carne de vită

Pune doar sare înainte de a o găti pe grătar, preferabil fulgi de sare. Adaugă după gătire piper, unt, rozmarin, cimbru sau praf de usturoi.

Dacă o faci în tigaie trage-o în unt în care ai pus 1-2 căței de usturoi în coajă și zdrobiți și o rămurică din condimentele amintite mai sus.

Carnea de vită nu se marinează.

Carne de pui

Carnea de pui se marinează dacă vrem un pui fraged la grătar. Câteva ora va fi suficient. Pentru marinată vezi aici cum o prepari.

Cât desre condimentele pe care să le pui peste carne când o pui pe grătar sau în cuptor, există variante clasice – boia dulce, cimbru, usturoi, sare, piper sau cu tentă orientală ori meditereneeană – curcuma, chimion, coriandru măcinat, iaurt, lămâie.

Carne de oaie, miel sau berbecuț

Neapărat de marinat, mai multe detalii aici.

Pune-i condimente românești: usturoi, cimbru sau dă-i o notă orientală ori un gust de bucătărie grecească, adăugând sumac, coriandru, mentă uscată, lămâie, ulei de măsline.

Dacă o faci la cuptor las-o la temperatură mică vreme îndelungată, iar pentru grătar alege coastele tăiate transversal cu os și carne.

Carne de porc

Se marinează între 24 și 48 de ore, vezi aici cum.

În termeni de condimente punem clasicele boia afumată, usturoi, cimbru, sare și piper sau o „americanizăm” dându-i un gust dulceag cu muștar, zahăr, ketchup, sos Worcestershire sau barbecue.

Nu sunt de lepădat nici opțiunile orientale cu curry, teriyaki și sos de soya. Iar pentru o aromă italiană puteți folosi coajă și/sau scu de lămâie și salvie, ideal proaspătă.

Și în cuptor și pe grătar porcul este mai bun preparat la foc mic timp îndelungat.

Pește și fructe de mare

Se condimentează chiar înainte de a fi gătite.

Pentru grătar sare, piper și puțin ulei de măsline sunt sfinte, dar poți adăuga și lămâie felii, capere, usturoi feliat, oregano. Un sos minunat este cel preparat din usturoi pisat, pătrunjel tocat, sare și piper.

Nu le găti prea mult căci vor deveni uscate și fără gust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *