Dragi cititori,
Să vedem niște vești bune din industria porcină:
Smithfield Foods a ajuns la un acord pentru a cumpăra fabrica de cârnați uscați din Nashville, Tennessee, a Cargill. Smithfield va încerca să păstreze toți cei 160 de angajați de la fabrica din Nashville.
Producătorul german de mezeluri pentru mărci private Abbelen, specializat în chiftele, a fost cumpărat de către Group of Butchers, cu sediul în Olanda.
Institutul Internațional al Jambonului (INTERHAM), a fost creat cu ocazia celui de-al doisprezecelea Congres Mondial al Jambonului, care a avut loc săptămâna trecută, prin unirea celor 2 principale asociații de afaceri din acest sector, Asociația Națională a Industriilor de Carne din Spania (ANICE) și Federația Întreprinzătorilor din Industria Cărnii și a Cărnii (FECIC).
Riscul de răspândire a bolilor animale prin intermediul cărnii este luat tot mai în serios în SUA. Aproape 60 kg de produse din carne de porc interzise au fost confiscate de către ofițerii de la Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor (CBP) și specialiștii în agricultură din SUA în cadrul unei singure acțiuni la podul Juarez-Lincoln din Laredo, Texas.
La Danish Crown sunt câteva posturi vacante: după demisia deja anunțată a directorului financiar, săptămâna aceasta a venit rândul directorului general.
Calendarul evenimentelor:
Seoul Food & Hotel este un târg internațional pentru industria alimentară și hotelieră din Coreea de Sud, organizat la KINTEX Center din Goyang, timp de 4 zile, de marți, 11.06.2024 până vineri, 14.06.2024.
„Food and Beverage (FAB) West Africa” este un târg comercial de top pentru alimente și băuturi din Africa de Vest, organizat anual la Landmark Centre din Lagos. Acesta va avea loc timp de 3 zile, începând de marți, 11. iunie până joi, 13. Iunie 2024.
Foc
Crescătorii de porci așteptau de mult timp majorarea prețului de referință german. Cu mai multe ocazii (Paște, 1 Mai) așteptările nu au fost atinse, acum speră la creștere datorită începerii Campionatului European de Fotbal din Germania.
Speranțele lor nu au fost îndeplinite și au existat două motive pentru acest lucru.
În primul rând, a existat un anunț din partea lui Vion. Grupul olandez și-a redus deja activitatea în Germania la începutul anului. Acum, într-o declarație făcută (convenabil pentru concurenții din sectorul de sacrificare a porcilor) marți, grupul și-a anunțat decizia clară de a se retrage din Germania. „Vion a decis să se orienteze în viitor către consolidarea lanțurilor din Benelux. Concomitent, compania efectuează o revizuire formală a activelor sale din Germania, din cauza interesului strategic pe care acestea l-au atras. Vion se angajează să asigure partenerii potriviți pentru angajații și afacerile sale din Germania, permițând creșterea și un viitor solid pentru aceste active și pentru clienții și furnizorii lor respectivi.” Întrucât acest lucru ar însemna că 12% din cei 44 de milioane de porci sacrificați anual în Germania vor trece la competitorii actuali, această veste a fost deja suficientă pentru a opri creșterea prețului de referință.
În al doilea rând, ceea ce am aflat abia joi: un nou caz de pestă porcină africană într-o fermă de îngrășare, în regiunea din apropierea graniței cu Polonia. Dar acest lucru a afectat direct sectorul cărnii de porc: de miercuri, porcii nu au mai fost sacrificați la abatorul Tönnies din Weißenfels (Germania, Saxonia-Anhalt). 160 de porci de la ferma infectată au fost livrați la abator. Potrivit presei germane, nu au fost detectate urme ale virusului PPA la aceste animale, dar, din motive de siguranță, carnea obținută de la acestea nu va fi comercializată.
Cum ambele informații erau deja cunoscute miercuri după-amiază de către actorii implicați în stabilirea prețului de referință pentru săptămâna viitoare, presiunea fermierilor pentru creșterea prețului de achiziție a porcilor a fost ușor de combătut.
Totuși, există mari șanse ca meciurile de fotbal care vor începe vineri să crească cererea de fripturi, ciolane și cârnați, incendiind piața cărnii de porc!
11 iunie 2024, Dr. Abraham
Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat de Dr. Abraham pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.
Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.