FOTO | Lista de cumpărături pentru un grătar complet: Ce punem în coș când avem 4 persoane la masă, astfel încât să mâncăm pe săturate, dar nici să nu facem risipă

lista cumparaturi gratar Foto: G4Food

E weekend, vin în vizită rudele sau familia sau decidem să ieșim împreună la iarbă verde. Facem un grătar? De cele mai multe ori răspunsul e pozitiv, așa că întocmim repede o listă, o supunem aprobării grupului și purcedem la pregătiri. Pentru a fi mai ușor la următorul eveniment de acest fel, vă oferim o listă completă a produselor care vă vor ajuta să vă veți bucura de grătarul perfect.

Carne

lista cumparaturi gratar
Foto: G4Food
  1. Pulpe de pui – o pulpă de persoană, ideal dezosate, proaspete și accesibile

  2. Ceafă de porc feliată – 600 de gr, ceafa tradițională care nu poate lipsi de pe grătar, pentru o variantă mai dietetică alegeți cotlet  

  3. Mici porc-vita – un pachet, clasicii mici pentru grătar 

  4. Hamburger de vită maturată – câte un hamburgher de persoană

Cantitate estimată total: 500–600 de  gr de pui, 600 de gr de porc, 400–500 de gr de hamburgheri de vită, 400-500 de  gr de mici — mai mult decât suficient pentru patru persoane, mai rămâne și pentru cină. La grătar tentația e mare să guști din toate, chiar dacă mânânci mai mult decât ți-ar trebui, așa că prepara cam o bucată din fiecare produs, de persoană.

Condimente și marinare

Putem alege condimente gata preparate, precum amestecul BBQ Grill Barbecue – pentru a condimenta carnea de porc, pui și vită  sau amestecul Argentina Style / Chimichurri – excelent pentru vită și carnea de porc .

Dar dacă dorim să marinăm carnea pe gustul nostru, alegem sare (eventual cu o aromă de usturoi), piper negru, boia dulce sau iute, oregano sau cimbru, mărar etc.

Garnituri și salate

lista cumparaturi gratar
Foto: G4Food

Pe grătar putem așeza și câteva legume ori cartofi la copt, iar lângă, o salată va completa perfect farfuria noastră. Iată și câteva propuneri de salate și garnituri

  • Salată de varză – ușor de preparat cu câteva ore înainte de grătar;

  • Salată mixtă de roșii și castraveți – simplă, proaspătă și pe gustul tuturor;

  • Dovlecei la grătar – 2-3 dovlecei, tăiați în felii mai groase
  • Ciuperci de grill brune – cca 1 kg, se prepară în câteva minute.

Alte produse (chifle, ulei etc.)

  • Chifle pentru hamburgeri (cu sau fără susan) – utile dacă pregătiți burgeri din carne de vită 

  • Ulei de măsline extravirgin – pentru marinadă, legumele la grătar și vinegreta salatelor

  • Oțet sau/și suc de lămâie – pentru salata de varză, de pildă.

Accesorii și consumabile

Pentru un grătar făcut acasă în curte sau balcon:

  • Cărbuni (un pachet de 3 kg) și lichid de aprindere 

  • Clește, perie pentru grătar, spatulă – ideale pentru manevrarea alimentelor și curățarea grătarului (desigur, dacă nu le aveți deja)

  • Țepușe sau suport de frigărui – dacă pregătiți frigărui de carne sau legume.

Băuturi, sosuri și desert

lista cumparaturi gratar
Foto: G4Food
  • Bere, vin roșu – în funcție de preferințe. 

  • Fructe proaspete (ex. pepene, piersici) – ideale pentru un desert ușor după grătar.

  • Alegem sosurile pe care ni le dorim: muștar, maioneză, kechup, sos barbecue și orice ne mai place.

Bonus: Sfaturi pentru grătar

Cumpără carnea cu o zi înainte de a o găti și ține-o la rece până la pregătire.

Marinează carnea cu condimente minim cu 1 oră înainte de grătar, ideal 3–4 ore sau peste noapte, în funcție de tipul de carne ales.

Pregătește garniturile și salatele cu 30–60 de minute înainte de servire pentru prospețime și pune-le vinegreta chiar înainte de a le servi (mai puțin în cazul salatei de varză, care necesită puțin timp de fermentare pentru a deveni mai gustoasă).

Lasă carnea gătită să “se odihnească” 10 minute înainte de a o servi, pentru suculență maximă.

Nu uitați de tăvile de unică folosință, din aluminiu, perfecte pentru a scoate carnea pe ele sau de pungile pentru resturi menajere dacă plecăm la iarbă verde.

Distracție frumoasă și poftă bună!

Citește și: Cele mai frecvente erori pe care le facem când gătim grătar / Chef: „Cea mai mare greșeală e punerea cărnii reci, direct de la frigider, pe grătar”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *