Degustarea unui vin într-un avion, la 12.000 de metri altitudine, astfel încât să fie savurat în toată splendoarea sa, nu ține doar de o alegere bună, ci și de factori precum presiunea din cabină și umiditatea scăzută, care influențează gustul, aroma și textura vinului, notează Efe:Agro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
A fi unul din vinurile selectate pentru a fio servite la bordul avioanelor nu e de ici de colo. Experta „Master of Wine” Anne Krebiehl, care ocupă această funcție în cadrul companiei Qatar Airways, caută vinuri „foarte râvnite”. Ea organizează degustări anuale în orb cu peste 1.000 de vinuri diferite, colaborând îndeaproape cu echipa culinară a companiei aeriene pentru a asigura asocieri optime între mâncare și vin, a explicat Krebiehl pentru Efeagro.
Din 2024, responsabilitățile sale nu se limitează doar la selecția vinurilor, ci includ și elaborarea de materiale de formare pentru echipajul de cabină și asigurarea faptului că experiența gastronomică la bord rămâne excepțională, a subliniat ea.
Procesul de selecție a vinului
Potrivit ei, există multe aspecte de luat în considerare când alegi vinuri care vor fi servite la altitudini de peste 12.000 de metri. Aceasta explică faptul că trebuie ținuți cont de factori specifici zborului, precum presiunea din cabină și nivelul redus de umiditate, care „influentează percepția noastră asupra gustului și texturii vinului”.
Din acest motiv, Krebiehl caută „vinuri cu arome expresive, un echilibru rafinat și o textură fină”. De exemplu:
-
La vinurile albe liniștite caută strălucire, rotunjime și note fructate.
-
La vinurile roșii liniștite preferă taninuri fine și bine integrate.
-
La șampanie caută efervescență fină și profunzime aromatică.
Se simte vinul la fel pe pământ și în aer?
Krebiehl susține că receptorii gustativi de pe limbă rămân neschimbați la mare altitudine. Totuși, presiunea scăzută și umiditatea redusă pot „reduce percepția aromelor”. Așadar, aromele vinului devin „ușor atenuate”, în timp ce senzațiile de amăreală și astringență „se accentuează”.
În concluzie, cele mai potrivite vinuri pentru a fi servite în zbor sunt cele care au:
-
-
arome pronunțate,
-
caracter fructat,
-
textură catifelată,
-
Zborul și vinul – perechea perfectă
Krebiehl afirmă că nu există un vin universal ideal pentru a fi savurat în avion, pentru că „fiecare are preferințele sale”. De aceea, fiecare vin este ales astfel încât să aibă multă expresivitate, fructuozitate și o textură fină, indiferent de stil.
Ceea ce recomandă experta este ca vinul să fie savurat într-o stare de relaxare, într-un moment de respiro și reflecție, dăruindu-te aromelor.
„Vinul este un element esențial pentru a te bucura de zbor, pentru a te relaxa în timpul călătoriei și pentru a completa perfect preparatele servite.”
Din acest motiv, echipa lui Krebiehl și compania aeriană selectează până la trei opțiuni pentru vinul alb, vinul roșu și două opțiuni de șampanie pentru iubitorii de spumante.
Pentru ca experiența să fie completă, sunt incluse și vinuri dulci sau fortificate, ideale pentru a fi servite alături de deserturi sau brânzeturi.